Новини

До Всесвітнього дня боротьби із туберкульозом

Всесвітній день боротьби із туберкульозом був офіційно започаткований 24 березня 1982 року. 100 років тому саме у цей день німецький мікробіолог : Роберт Кох повідомив про відкриття ним збудника хвороби - туберкульозної бацили.
Світова медична спільнота визнала захворювання на туберкульоз індикатором бідності. Ще у кінці 19 - на початку 20 ст. зародилась ідея збору пожертв для лікування хворих на туберкульоз, коли на вулиці Женеви вийшли молоді люди з щитами всипаними квітами білої ромашки. З того часу у Європі протитуберркульозні організації проводили акції з продажу ромашок, а отримані кошти передавали на лікування хворих. Так біла ромашка стала символом здорового дихання.


Мета проведення Всесвітнього дня боротьби із туберкульозом - підвищення обізнаності про глобальну епідемію туберкульозу та про зусилля з її ліквідації, адже й дотепер від цієї недуги гине більше людей, ніж від будь- якої іншої інфекції.
Ситуація щодо поширення туберкульозу у Житомирському районі така: з '2011 року протягом 4 років відмічалась тенденція до зниження захворюваності та у 2015 р. кількість захворілих зросла. Серед основних причин: міграція, безробіття, шкідливі звички та пізнє звернення за медичною допомогою. Останній чинник суттєво впливає на поширення туберкульозу за рахунок збільшення інфікованих осіб, які з часом також стають джерелом інфекції.
Щоб перервати цей ланцюг, необхідно слідкувати за власним здоров"ям: вчасно звертатись за медичною допомогою при симптомах кашлю, що триває більше 2 тижнів, тривалому підвищенні температури тіла, схудненні, рясному потовиділенні у другій половині доби; щорічно обстежуватись з проведенням флюорографій органів грудної порожнини, особливо людям з хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту, бронхо-легеневої системи або з цукровим діабетом. Негайно потрібно обстежитись, якщо людина контактувала з хворим на туберкульоз.
* Протягом 2015 року майже не проводилось щеплення новонароджених дітей від туберкульозу у пологових будинках у зв"язку з відсутністю на Україні вакцини БЦЖ. Малюкам, яким не проведена вакцинація, особливо небезпечний контакт з хворим на туберкульоз. Захистити дитину, в першу чергу, обов'язок батьків, створивши здорове оточення з перших днів появи немовляти - обстежитись на туберкульоз всім членам родини, в тому числі і мамі відразу після пологів.
Маємо надію, що у районі протягом найближчого часу буде проведено щеплення малюків, так як вакцина БЦЖ з'явилась та буде закуплена районною лікарнею у достатній кількості. Просимо всіх звертатись до медичних працівників з питаннями проведення щеплення від туберкульозу, щоб уберегти від небезпечної недуги своїх дітей.

Ви тут: Головна До Всесвітнього дня боротьби із туберкульозом