Звіт голови Житомирської районної ради Крутія Сергія Григоровича про роботу районної ради, її органів та голови ради за 2017 рік

Минулий рік для районної ради був насичений різноманітними подіями, заходами та рішеннями. Не все задумане вдалося реалізувати, але це ще один рік набутого досвіду та професійного росту.
Зроблено багато, дякуючи усім причетним до цього: і районним депутатам, і сільським та селищним радам і їх головам, і райдержадміністрації, і ініціативній громадськості, яка приймає активну участь у житті наших громад та рад.
Упродовж минулого року відбулося 7 пленарних засідань, на яких розглянуто майже триста питань порядку денного та прийнято 257 рішень; відбулося 31 засідання постійних комісій, де розглянуто 430 питань (найбільше засідань, дев'ять, відбулося у бюджетній комісії, а відповідно і розглянуто найбіше питань – 177). Прийнято 18 нових програм.
Затверджено п'ятнадцять технічних документації з нормативної грошової оцінки земель, що надаються в оренду фізичним та юридичним особам, або ж перебувають у них в оренді, - дана документація затверджується з метою визначення розміру орендної плати, а це - збільшення надходжень у бюджети сільських рад.
Проведено 10 засідань робочої групи з питань використання комунального майна, розглянуто 43 питання орендних відносин.
Проводилися також семінари, наради, навчання депутатів та посадових осіб районної, сільських і селищної рад, засідання тимчасових контрольних комісій районної ради тощо. Зазнав змін і склад депутатського корпусу - три депутати перейшли до сільських об'єднаних територіальних громад (Станишівської, Оліївської та Глибочицької), у результаті чого у районній раді відбулося їх заміщення.
Як і у 2016 році, у районній раді працювало п'ять постійних комісій та вісім депутатських фракцій і одне міжфракційне об'єднання жінок.
Постійні депутатські комісії працюють згідно з планом роботи, розглядають питання, що вносяться на розгляд пленарного засідання, заслуховують звіти про виконання районних програм та рішень ради. Приємно відзначити, що практично всі постійні комісії районної ради активно працюють не лише під час підготовки до сесій, а у міжсесійний період, вносять пропозиції до порядків денних сесій, створюють робочі групи, контрольні комісії. Депутати обговорюють різні важливі питання соціального, економічного та культурного розвитку району, тісно співпрацюють із райдержадміністрацією, її структурними підрозділами, а також з іншими органами виконавчої влади.
Районна рада працює із райдержадміністрацією єдиною командою, бо ми вирішуємо спільні завдання, адже саме партнерські відносини, об'єднання й координація зусиль і ресурсів та спільної відповідальності є запорукою важливих позитивних змін у наших громадах і суспільстві загалом.
Свідченням такого конструктиву є те, що ідеї, які йдуть від депутатів, а значить від виборців, виявилися почутими райдержадміністрацією, і навпаки – внесені райдержадміністрацією пропозиції знаходять підтримку у депутатського корпусу.
У 2017 році райдержадміністрацією розроблено та подано на розгляд ради ряд програм з різних сфер діяльності, що дало змогу реалізувати значну кількість проектів, у тому числі і у сфері соціального захисту населення, що є досить важливим для багатьох жителів нашого району. Так, за рахунок коштів районного бюджету у рамках програм 1952 особам відшкодовано кошти за пільговий проїзд на приміському залізничному транспорті; надано знижку на абонентську плату за користування телефоном окремим категоріям громадян на загальну суму 263 тис. грн.; придбано 12 путівок для санаторно – курортного лікування ветеранів війни; проведено капітальний ремонт будинку інваліда війни 3 групи на суму 70 тис. грн.; для забезпечення пільгового перевезення громадян району. Сьогодні, завдяки спільним зусиллям ради та райдержадміністрації, в адмінбудівлі районної ради успішно працює Центр надання адміністративних послуг, де наші жителі мають можливість отримати більше 130 адміністративних послуг, серед яких і оформлення паспортів. Спільно вирішуємо питання утримання закладів освіти, культури, охорони здоров'я, соціального захисту населення.
Керівництво та депутати районної ради беруть участь у роботі колегії районної державної адміністрації, спостережної комісії при райдержадміністрації, районної комісії з питань заробітної плати, праці та соціальної політики, районної міжвідомчої координаційно- методичної ради з правової освіти населення, комісії по розпорядженню землями державної власності за межами населених пунктів та вирішенню інших питань у галузі земельних відносин при райдержадміністрації, тощо.
Районні депутати також приймають активну участь у спортивному та культурному житті району не лише надаючи їм фінансову підтримку, але й безпосередньо приймають участь у цих заходах як їх учасники. Так, депутати райради у складі обласної команди взяли участь у VІ-ій Всеукраїнській спартакіаді серед депутатів всіх рівнів рад, де посіли загальнокомандне 3 місце. Депутати та працівники органів місцевого самоврядування є активними учасниками районних та обласних спортивних змагань, фестивалів народної творчості, демонструючи свої здібності та захищаючи честь району на спортивній та мистецькій аренах.
Бюджет 2017 року був не лише «бюджетом проїдання», а й бюджетом розвитку. Бюджет району виконано по всіх доходних джерелах.
Так, за січень-грудень 2017 року до загального фонду зведеного бюджету району надійшло власних надходжень в сумі 201 510,8 тис. грн., що становить 125% затвердженого плану, понад планово надійшло 40 352,1 тис. грн. По відношенню до 2016 року обсяг загального фонду збільшився на 18,6 млн. грн. (у відсотках це 144,8%) .
Власних надходжень до загального фонду районного бюджету надійшло 114 715,8 тис. грн., що становить 115,8 %, понад план одержано 15 624,4 тис. грн. (до минулого року це 168,5%).
Уточнений план 2017 року по власних доходах перевиконали всі сільські та Новогуйвинська селищна ради. Найбільшого перевиконання досягли: Глибочицька с/р – 7 207,8 тис. грн., Оліївська с/р – 6 808,2 тис. грн., Левківська с/р – 2 536,4 тис. грн., Кам'янська с/р – 1 478,1 тис. грн., Садківська с/р – 1 411,8 тис. грн. та Новогуйвинська с/р – 1 280,7 тис. грн.
З державного бюджету надійшли базова дотація в сумі 8 227,9 тис. грн., додаткова дотація на утримання закладів освіти та охорони здоров'я – 31 646,5 тис. грн., стабілізаційна дотація – 495, 0 тис. грн., субвенції – 351 908,3 тис. грн., в т.ч.: інші – 5 960,4 тис. грн., освітня – 64 930,4 тис. грн., медична – 51 448,0 тис. грн., на відшкодування вартості лікарських засобів для лікування окремих захворювань – 819,2 тис. грн., на надання державної підтримки особам із особливими освітніми потребами – 42,8 тис. грн., на надання пільг та житлових субсидій – 129 666,6 тис. грн., на виплату допомог – 95 093,2 тис. грн., на соціально-економічний розвиток окремих територій – 2 820 тис. грн., на погашення різниці в тарифах – 637,4 тис. грн., на проведення виборів – 490,3 тис. грн.
Найбільшу питому вагу серед податків та зборів займають податок на доходи фізичних осіб (56,5 %) в сумі 113 871,8 тис. грн.,
акцизний податок (21,5 %) в сумі 43 327,3 тис. грн. та єдиний податок (10,5 %) в сумі 21 864,7 тис. грн.
На зростання доходів зведеного бюджету району в порівнянні з минулим роком вплинули: зростання об'єму реалізації продукції по підприємствах господарського комплексу на 77,9% (і становив за 2017 рік 2163,4 млн. грн.); ріст середньомісячної заробітної плати 1 працюючого в господарському комплексі з 3 989 грн. до 7 185 грн., або на 80,1%; підвищення розміру мінімальної заробітної плати; збільшення фонду оплати праці військовослужбовців; ріст сплати ПДФО із заробітної плати по 1015 платниках на 96 813,1 тис. грн.
Сплата ПДФО за орендовані земельні частки–паї є також вагомим джерелом наповнення бюджету. Так, за рік сплачено с/г підприємствами 5 598,2 тис. грн., що на 967,6 тис.грн. більше відповідного періоду 2016 року, це такі як: СПП «Лад» на 604,0 тис. грн., ТОВ «Вертокиївка» на 207,3 тис. грн., СБОК «Злагода»» на 80,3 тис. грн., ТОВ СП «Нібулон» на 60,1 тис. грн., ПП «Глибочанське-ОСМВ»» на 38,6 тис. грн.
До бюджету району надходили податкові платежі від 3 912 платників податків, з яких: 1 459 юридичних осіб та 2 453 фізичні особи).
Найбільшими бюджетоутворюючими підприємствами району, які мають найбільшу питому вагу в надходженнях до загального фонду бюджету району) були: ТОВ «Кромберг енд Шуберт» – 27 166,9 тис. грн.(13,5%); ДП «Житомирський БТЗ» – 9 247,0 тис. грн.(4,7%); ДП «Житомирський лісгосп» - 4 140,2 тис. грн.(2,1%); ТОВ «Житомиртепломаш» - 3 076,5 тис. грн.(1,5%).
Найбільші платники ПДФО в районі за 2017 рік: ТОВ «Кромберг енд Шуберт» - 43 278,2 тис. грн. (23,9 % питома вага в загальній сумі надходжень ПДФО по району); ДП «Житомирський БТЗ» - 15 633,1 тис. грн.(8,2 %); в/ч А1435 – 12 042,1 тис. грн.(6,3 %); відділ освіти Житомирської РДА – 11 973,7 тис. грн. (6,3%); обласний протитуберкульозний диспансер Житомирської обласної ради – 4 928,7 тис. грн. (2,6%).
Ми дуже вдячні усім платникам податків за вчасно та у повному обсязі сплачені ними фіскальні зобов'язання. Завдяки сумлінним платникам податків, зокрема найбільшим бюджетоутворюючим підприємствам району, якими у 2017 році були ТОВ «Кромберг енд Шуберт (уже у цьому, 2018, році він сплачуватиме свої податки до Оліївської ОТГ), ТОВ «Житомиртепломаш» та Державні підприємства «Житомирський бронетанковий завод» і «Житомирське лісове господарство», яке, до речі, очолює наш депутат Руслан Карчевський, вдалося забезпечити не лише безперебійну роботу бюджетних закладів та установ (виплата заробітної плати, оплата комунальних та інших вкрай необхідних послуг), а й спрямовувати кошти на їх матеріально- технічне забезпечення, надавати фінансову підтримку як комунальним підприємствам району, так і на конкурсній основі сільськогосподарським товаровиробникам району, а також матеріальну допомогу жителям району на лікування, у зв'язку з втратою майна внаслідок пожеж та через скрутне матеріальне становище.
Так, депутатами упродовж 2017 року надано матеріальних допомог на загальну суму 1 млн. 700 тис. грн.; за зверненнями учасників бойових дій на дітей виплачено 101 тис. грн. За депутатськими квотами у 2017 році близько 7 млн. грн. спрямовано на розвиток об'єктів соціально- культурної сфери сільських та селищної рад (проведення поточних та капітальних ремонтів клубних закладів, закладів дошкільної освіти, а також покращення їх матеріально-технічної бази), забезпечення розвитку мережі інтернет у їх виборчих округах, ремонт доріг; майже 4 млн. грн. виділено відділу освіти райдержадміністрації для покращення матеріально-технічної бази та проведення різного виду ремонтів у школах та гімназіях району; понад 8 млн. - на ремонти медичних закладів та придбання обладнання. Більше 40 млн. грн. освоєно на роботи з будівництва, реконструкції, ремонту та утримання комунальних, загального користування місцевого та державного значення автомобільних доріг у районі. За районними програмами за рахунок районного бюджету надано кошти на, так звані, «теплі кредити» 109 жителям району; 200,0 тис. грн. виплачено сім'ям на лікування та харчування дітей, що страждають на орфанні (рідкісні) захворювання; майже 120 тис. грн - на соціальну підтримку сім'ям з онкохворими дітьми; на лікування та медичну реабілітацію учасників бойових дій на умовах співфінансування з обласним бюджетом з районного бюджету спрямовано 88 тис. грн. Також кошти спрямовувалися на відшкодування перевізникам за перевезення пільгових категорій громадян автомобільним транспортом та на оплату інших пільг.
У адмінбудівлі районної ради за депутатські кошти на знак поваги до подвигу та героїчної самовіддачі наших загиблих земляків-атовців встановлено меморіальну Дошку пам'яті загиблим, а у смт.Новогуйвинське на честь ліквідаторів наслідків Чорнобильської катастрофи Житомирського району збудовано пам'ятник «Тим, кому завдячуємо життям».
Завдяки виділеним із районного бюджету коштам переведено Головенківську та Озерянківську школи з газопостачання на опалення твердим паливом, встановлено твердопаливні котли у фельдшерському пункті с.Волиця, фельдшерсько-акушерському пункті с. Пряжів та в амбулаторії загальної практики – сімейної медицини с. Сінгури. На принципах співфінансування районної ради та сільських рад придбано для закладів первинної ланки медицини три автомобілі (для Високопіської, Вересівськї та Оліївської амбулаторій загальної практики сімейної медицини), а також автобус для відділу культури і туризму райдержадміністрації.
Проведено капітальні ремонти амбулаторій в селах Вереси та Левків, придбано та встановлено дві модульні споруди для розміщення ФАПу в селі Глибочок та ФП у селі Іванківці. У більшості медзакладів району проведено поточні ремонти, замінені лічильники обліку споживання газу у селах Василівка, Глибочиця, Сінгури, Гуйва, Скоморохи. Придбано оновлене обладнання: електрокардіографи, сумки-укладки сімейного лікаря та медсестри, фізіотерапевтичні апарати, апарат для ультразвукової терапії, стерилізатор, холодильники, опромінювачі бактерицидні, тонометри, небулайзер, пульсоксиметри, кушетки та ліжка медичні, комп'ютерна та оргтехніка, пральні машини. За кошти, виділені у 2017 році з районного бюджету та субвенцій сільських рад, оснащені сучасним обладнанням відділи Центральної районної лікарні: біохімічним автоматичним аналізатором - клініко-діагностична лабораторія, ультразвуковою діагностичною системою TOSHIBА, допоміжним обладнанням для лапароскопічної стійки - хірургічне відділення, функціональними ліжками - неврологічне відділення, закуплено колоноскоп, фіброгастроскоп, апарати штучної вентиляції легень, тощо, що дасть змогу виявляти та діагностувати важкі захворювання на ранніх стадіях та надавати вчасну медичну допомогу жителям нашого району. Значні кошти було спрямовано й на капітальні ремонти лікувально- діагностичних та допоміжних приміщень лікарні з метою осучаснення її зовнішнього вигляду та створення комфортних умов перебування пацієнтів. У листопаді минулого року за рішенням районної ради у райлікарні відкрито відділення травматології, яке до цього не було окремим, а входило до структури іншого відділення. У минулому році відбулося призначення головного лікаря комунальної установи районної ради «Центральна районна лікарня», яким став депутат обласної ради Собко Т.Д., а відповідно уже зараз бачимо певні позитивні результати: закуповується обладнання, яке вкрай необхідне для наших жителів, відбувається притік кваліфікованих кадрів у цю лікарню – і це все заради наших людей – щоб наші сільські мешканці могли отримувати кваліфіковану медичну допомогу.
Відкрито чотири нові групи у дитячих садках, розпочато реконструкцію будівель під ДНЗ у Вертокиївці та Миролюбівці, створено Інклюзивно-ресурсний центр Житомирського району, що має статус комунальної установи, у якому будуть займатися та надавати освіту діткам із особливими потребами (з ними будуть працювати психологи, логопеди та інші педагоги зі спеціальною освітою).
Прийняли програму розчищення від забруднень русел річок. На жаль, виділити кошти поки що не змогли, проте питання тримаємо на контролі: перший проект, підготовлений Станишівською сільрадою, уже розглядається екологічними службами та обласною радою на предмет надання фінансування з обласного бюджету.
Надавалася фінансова допомога СПД АПК за рахунок грошових ресурсів районного бюджету. Така фінансова допомога у 2017 році становила 500 тис. грн, з якої тільки 268,2 тис. грн. було спрямовано на відшкодування СПД АПК сум банківських відсотків та суми лізингових платежів за придбання або взяття у використання тракторів, комбайнів і ґрунтообробної техніки, що передбачено Програмою стабілізації і розвитку АПК Житомирського району на 2016-2020 роки.
Для забезпечення рівного доступу до якісної освіти створено належні умови для безпечного, регулярного і безоплатного перевезення учнів та педагогічних працівників, на що витрачено 358,1 тис. грн. Сімома шкільними автобусами здійснюється підвезення 353 учнів та 19 вчителів. Підвезення ще 157 школярів здійснювалося рейсовими автобусами. Для забезпечення стабільної роботи шкільних автобусів у 2017 році придбано автотоварів та запчастин на суму 57,3 тис. грн.
У всіх освітніх закладах району створено умови для забезпечення учнів гарячим харчуванням. Всього було охоплено безкоштовним харчуванням 2 407 учнів (47.4%), на продукти харчування витрачено майже 2 млн. грн. Організовано харчування дітей пільгових категорій (93 дитини з числа сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; 55 учнів з малозабезпечених сімей; 144 дитини учасників АТО; 8 дітей З особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних класах; 15 дітей внутрішньо переміщених осіб). На літнє оздоровлення дітей в таборах в 2017 році було закуплено продуктів харчування на загальну суму 544,3 тис. грн., з них 458,2 тис. грн. – кошти з місцевого бюджету та 86 тис. грн. – кошти Станишівської об'єднаної громади.
Всі освітні заклади району підключені до мережі Інтернет, мають власні електронні адреси, 5 закладів освіти мають власні веб-сайти. З метою модернізації матеріально-технічної бази навчальних закладів протягом 2017 року придбано: металопластикові вікна (448 шт.), 1 млн. 802 тис. грн..; 24 комп'ютери, 254,5 тис. грн.; 8 інтерактивних комплексів, 365,2 тис. грн.; 37 шкільних дошок, 157,1 тис. грн.; 14 бензо- та електропил, 78,4 тис. грн.; шкільні меблі (парти, стільці), 497,6 тис. грн.; електротовари (бойлери, холодильники, морозильні камери, духовки, електроплити, жарові пательні тощо), 461,5 тис. грн.; будівельних матеріалів, 435,8 тис. грн.; паливних дров, 1 млн. 827,6 тис. грн.; медикаментів, 23,6 тис.грн.; спортивного інвентарю, 69 тис. грн.; музичних інструментів, 19,2 тис. грн.; На придбання матеріалів для школярів, які навчаються інклюзивно, використано 33,3 тис. грн. Щорічно проводиться дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» («Джура»). На реалізацію Програми національно- патріотичного виховання виділено 64,5 тис. грн.
На виконання районної Програми оздоровлення та відпочинку дітей на 2016 – 2020 роки, з районного бюджету виділено 199, 0 тис. грн., за які закуплено 50 путівок до «Обласного медичного центру вертебрології і реабілітації Житомирської обласної ради» (табір «Лісовий берег», м.Житомир) з терміном перебування 21 день. До відпочинку та оздоровлення залучено 78 дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування; 25 учнів з інвалідністю; 5 дітей, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС; 567 дітей з числа багатодітних та малозабезпечених сімей; 155 дітей, батьки яких мають статус учасників АТО, 22 учні «групи ризику», 451 учня з числа талановитих та обдарованих.
За районною Програмою розвитку фізичної культури та спорту на 2016 - 2021 роки, затвердженою рішенням восьмої сесії Житомирської районної ради сьомого скликання від 29.12.2016 р. № 286 (зі змінами та доповненнями), відповідно до якої із районного бюджету виділяються кошти на розвиток фізкультури і спорту у сільській місцевості та на позашкільну освіту, на території району здійснюють свою діяльність наступні громадські організації фізкультурно-спортивної спрямованості: Житомирська районна організація ВФСТ «Колос» АПК України, Житомирська районна федерація футболу, громадська організація «Федерація Айкіте Гатана-рю України». Також функціонують дитячо-юнацька спортивна школа Житомирської районної організації ВФСТ «Колос» та комунальна установа Новогуйвинська комплексна дитячо-юнацька спортивна школа.
За результатами загальнокомандної першості XVII обласних літніх сільських спортивних ігор Житомирщини 2017 року серед збірних команд команда Житомирського району, представлена районною організацією ВФСТ «Колос» АПК України посіла 2 місце серед 25 команд області. За результатами загальнокомандної першості XVII обласних літніх сільських спортивних ігор Житомирщини 2017 року серед збірних команд ветеранів команда району з представників організації ВФСТ займає 1 місце. У ДЮСШ ЖРО ВФСТ «Колос» на даний період займається 162 вихованці. У 2017 році з місцевого бюджету всього було виділено на ДЮСШ ЖРО ВФСТ «Колос» 649,1 тис. грн.., з них на спортивно-масову роботу – 97,6 тис. грн.
Організація роботи КУ «Новогуйвинська комплексна дитячо- юнацька спортивна школа» Житомирської районної ради продовжувалась за напрямками своєї діяльності по наступним відділенням з видів спорту: боротьба греко-римська, дзюдо, шотокан карате-до (версія SKIF), легка атлетика, спортивна акробатика, спортивна аеробіка, важка атлетика, футбол, фрі-фаїт. У КУ «НКДЮСШ» тренується 236 вихованців.Вагома частка вихованців КУ «НКДЮСШ» увійшли в склад членів, кандидатів у члени, та резерв збірних команд Житомирської області та України. У 2017 році на утримання спортивної школи було виділено 1 766 295, 00 грн.
У 2017 року вихованці КУ «Новогуйвинська КДЮСШ» взяли участь у: відкритому чемпіонаті Житомирської області серед кадетів з боротьби греко – римської (10.03.2017, м. Житомир) зайняли 4 місце; відкритому чемпіонаті міста – зональному чемпіонаті України з боротьби греко – римської серед юнаків 2002-2003 р. н. (19.03.2017, м. Київ ) 4, 5, 6 місця; відкритому чемпіонаті Житомирської області з (легка атлетика) двоборства серед юнаків та дівчат (17-18.03.2017, м. Житомир) 4, 5, 6 місця; Чемпіонаті України серед ДЮСШ, СДЮСШОР з двоєборства (23-25.03.2017, м. Київ) 3 місце; чемпіонаті України з Шотокан карате-до СКІФ серед дорослих, юніорів, юнаків та молодших юнаків (18-19.03.2017, м. Київ), 1, 2 місця; чемпіонаті Житомирської області серед юніорів 2003-2004 р.н. з Дзю-до, (9-10.04.2017, м. Житомир), 3, 5, 6 місця; чемпіонаті області серед дорослих, юніорів, юнаків та молодших юн. 13-14.05.2017 Шотокан карате-до СКІФ, смт. Озерне, 1, 2, 3 місця; відкритому чемпіонаті Житомирської області зі спортивної аеробіки, (28-29.04.2017, м. Житомир), 3, 5, 8 місця;
відкритому чемпіонаті Житомирської області зі спортивної акробатики, (27-28.05.2017, м. Житомир), 1, 2, 3, 5, 6 місця; чемпіонаті Житомирської області з боротьби греко-римської серед юнаків 2003- 2004 р.н. та 2005-2006 р.н. (17.11.2017 м. Житомир) 2, 3, 4, 6 місця.
На території району працює Громадська організація «Житомирська районна федерація футболу». Федерацією започатковано та щорічно проводяться Чемпіонат Житомирського району з футболу та Кубок Житомирського району з футболу.
На базі Високопічської, Троянівської, Сінгурівської загальноосвітніх шкіл здійснюється навчально-тренувальна робота по айкідо з дітьми району Громадською організацією «Федерація Айкіте Гатана-рю України», у т.ч. і за фінансової підтримки районної ради та депутатів районної ради.
З метою захисту житлових та майнових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа в районі діяла районна комплексна, цільова, соціальна Програма на 2013-2017 роки, відповідно до якої за рахунок коштів районного та обласного бюджетів у загальній сумі 480 тис. грн. придбано соціальне житло особі з числа дітей, позбавлених батьківського піклування, з с. Іванівка, та спрямовано кошти на капітальний ремонт житла, яке на праві власності належить дітям-сиротам з с. Березівка.
На виконання районної програми щодо забезпечення громадян Житомирського району, які страждають на рідкісні (орфанні) захворювання, лікарськими засобами та відповідними харчовими продуктами для спеціального дієтичного харчування використано 377 531,92 грн., додатково використано з коштів, що передбачались на відшкодування за безкоштовні рецепти для пільгових категорій населення 167 275,00 грн., було придбано спеціальне дієтичне харчування для хворих на фенілкетонурію дітей на суму 128 520,00 грн.
На виконання Комплексної програми профілактики злочинності у районі упродовж 2017 року з районного бюджету виділено 601,378 тис. грн., а саме: на придбання паливно-мастильних матеріалів, проведення ремонту адмінбудівлі (кімната затриманих та доставлених) Житомирського районного відділення поліції, на ремонт приміщення Житомирського районного відділення поліції та прибудинкової території. Також районним бюджетом виділено сільським та селищній радам субвенцію в сумі 451, 378 тис. грн. на придбання та встановлення комплексних систем відеоспостереження.
На районну Програму удосконалення мобілізаційної підготовки Житомирського району для об'єднаного військового комісаріату виділено 10,5 тис. грн. на виготовлення карток первинного обліку, облікових карток та медичних карток для військовозобов'язаних, придбання паливно – мастильних матеріалів та на поштові витрати.
На районну Програму надання шефської допомоги військовим частинам у 2017 році військовим частинам А 1262, А 1564, А 1586, А3358 виділено із районного бюджету 250,0 тис. грн. На районну програма «Територіальна оборона Житомирського району» виділено 100 тис. грн., на закупівлю індивідуальних засобів захисту, навчально-матеріальну базу та на надання послуг з перевезення особового складу на полігон для проведення Єдиних стрілецьких днів.
З кожним роком розширюються функції та повноваження виконавчого апарату районної ради, а отже збільшується навантаження на працівників, освоюються нові методи та шляхи вирішення тих чи інших суспільних потреб.
Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виконавчий апарат ради здійснює організаційне, правове, інформаційне, аналітичне, матеріально-технічне забезпечення діяльності ради, її органів, депутатів, сприяє здійсненню радою взаємодії і зв'язків з територіальними громадами, місцевими органами виконавчої влади, органами та посадовими особами місцевого самоврядування тощо. Але, крім цього, спеціального для органів місцевого самоврядування, Закону є багато інших законів, постанов уряду та указів Президента України, внутрішніх документів районної ради, згідно яких виконавчий апарат, крім зазначених вище функцій та повноважень, виконує роботу щодо прийняття та розгляду звернень юридичних та фізичних осіб, забезпечення доступу громадськості до публічної інформації, розгляду запитів з даних питань і підготовки відповідних нормативних документів; вживає заходів щодо захисту персональних даних, створення їх баз і розроблення певних положень щодо цього; надає правову, методичну і консультативну допомогу органам місцевого самоврядування району у здійсненні наданих їм повноважень, дотриманні законності в їх діяльності; організовує підготовку та проведення сесій районної ради, розробку та удосконалення поданих іншими суб'єктами проектів рішень і програм та попереднє їх обговорення, доопрацювання у відповідність до чинного законодавства та повноважень районної ради; забезпечує здійснення державної регуляторної політики; організовує особистий прийом громадян та надання первинної правової допомоги; здійснення ведення бухгалтерського обліку та господарської діяльності з питань матеріального та технічного забезпечення роботи ради, утримання адміністративних будівель, забезпечення орендних відносин, нарахування і виплату, відповідно до рішень сесій та звернень депутатів, матеріальних та інших грошових допомог громадянам району; підготовку розпорядчих документів зі сфери діяльності; організацію засідань різних комісій, нарад, семінарів, навчань для депутатів та посадових осіб, надання депутатам практичної допомоги у підготовці звернень, запитів, інших документів та проектів рішень, програм тощо; забезпечує гласність у роботі ради та утворених нею органів; сприяє районній виборчій комісії у здійсненні нею своїх повноважень.
Також виконавчим апаратом здійснюється ряд технічних робіт, таких як: тиражування матеріалів для розгляду депутатами на комісіях та пленарному засіданні, направлення рішень на виконання, оприлюднення документів та їх проектів, а також інформації про діяльність ради в інформаційній мережі Інтернет, здійснення обліку інформації та документів, володільцями та/або розпорядниками яких є районна рада, закупівля товарів, робіт та послуг для забезпечення роботи депутатів та утримання комунального майна; ведення статистичної, кадрової, бухгалтерської та іншої звітності; ведення протоколів сесії, комісій, нарад, інших заходів, тощо.
Загальний документообіг районної ради зростає щороку. За 5 останніх років кількість документів, опрацьованих виконавчим апаратом районної ради, зросла майже у три рази. За 2017 рік до Житомирської районної ради надійшло 938 звернень громадян, що на 66% більше ніж у 2016 році та на дві третини більше ніж у 2015. Із даних звернень 907 вирішено позитивно, по 12 – дано роз'яснення, по 2 зврененням відмовлено у задоволенні, а 15 спрямовано за призначенням, тобто тим установам та організаціям до повноважень яких належить вирішення порушених у зверненнях громадянами питань. У 2017 році лише депутатських звернень надійшло 415, що у 5 разів більше у порівнянні з 2016 роком. У вісім разів збільшилося запитів на публічну інформацію, а також у стільки ж разів більше видано розпоряджень з основної діяльності, у двічі більше відправлено звернень від імені районної ради до інших юридичних осіб з тих чи інших питань.
Цьогоріч ще три школи району переходять до об'єднаних громад, а відповідно районна рада передає їм право засновництва.
Розпочато активну стадію реформування медицини – сьогодні первинну ланку (ФАПи, фельдшерські пункти, амбулаторії) потрібно адаптувати до нових вимог законодавства, згідно з якими «гроші ходять за пацієнтом». А тому комунальну установу «Центр первинної медико-санітарної допомоги» маємо де-факто реорганізувати у комунальне некомерційне підприємство.
Плануємо продовжувати закупівлю медичного обладнання для районної лікарні, зокрема діагностичного, оскільки, знову повторюся, наші мешканці мають отримувати кваліфіковані медичні послуги та медичну допомогу, яка у певній мірі залежить від правильності поставленого діагнозу та вчасно призначеного і проведеного лікування.
Оскільки спостерігається тенденція до зменшення бюджетних надходжень до районного бюджету, бо частина бюджетоутворюючих підприємств розташовані на територіях об'єднаних територіальних громад, а відтак сплачують податки уже безпосередньо в об'єднані громади, то найважливішим у 2018 році є питання розширення бази наповнення районного бюджету. Буде повною районна казна - будуть вирішені усі потреби.
На кінець хочу наголосити, що Житомирська районна рада, я особисто і очолюваний мною виконавчий апарат завжди відкриті до співпраці та раді вашим, шановні земляки, пропозиціям і проектам, спрямованим на покращення економічного потенціалу нашого Житомирського району та розвиток усіх його сфер.

Голова Житомирської районної ради С.Крутій

Ви тут: Головна документи Документи 8 скликання Звіти депутатів Звіти депутатів попередніх скликань Звіт голови Житомирської районної ради Крутія Сергія Григоровича про роботу районної ради, її органів та голови ради за 2017 рік