2016 - Про пайову участь у створенні та розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури Житомирського району

18 квітня 2016 року

О Г О Л О Ш Е Н Н Я

З метою розробки Житомирською районною радою проекту рішення «Про пайову участь у створенні та розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури Житомирського району», який є регуляторним актом, відповідно до вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» та Методики проведення аналізу впливу регуляторного акту, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2004р. № 308 (зі змінами та доповненнями):
Житомирська районна рада запрошує усіх суб'єктів господарювання, , а зокрема малих суб'єктів підприємницької діяльності для проведення Інтернет-консультацій з представниками мікро- та малого підприємництва щодо оцінки впливу регулювання.
Інтернет-консультації щодо визначення впливу запропонованого регулювання на суб'єктів малого підприємництва та визначення детального переліку процедур, виконання яких необхідно для здійснення регулювання, проводитимуться розробником (Житомирською районною радою) у період з 20 квітня по 29 травня 2016 року шляхом надсилання запитання, пропозиції тощо на електронну адресу районної ради Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. або поштову адресу за місцем розташування районної ради: 10003, м.Житомир, вул.Лесі Українки, 1.
Контактна особа: Подорожна Тамара Леонідівна, керуючий справами виконавчого апарату районної ради, тел. 42-47-12, 42-47-18.

Виконавчий апарат районної ради

ПОВІДОМЛЕННЯ
про оприлюднення проекту регуляторного акту
Житомирської районної ради від 30.05.2016р.

З метою одержання зауважень і пропозицій від фізичних та юридичних осіб, їх об'єднань Житомирська районна рада повідомляє, що 31 травня 2016 року відбудеться оприлюднення на офіційному веб-сайті Житомирської районної ради (www.ztrada.gov.ua) проекту рішення, який є регуляторним актом, а саме: «Про пайову участь у створенні та розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури Житомирського району».
Аналіз регуляторного впливу від 30.05. 2016р. Підготовлений на вимогу ст. 8 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».
Проектом рішення «Про пайову участь у створенні та розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури Житомирського району» пропонується затвердити Положення про залучення, розмір і використання коштів пайової участі у створенні розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури Житомирського району, Типовий договір про пайову участь у розвитку інфраструктури Житомирського району та супутні документи, які у сукупності забезпечать врегулювання питання залучення до пайової участі у розвитку інфраструктури Житомирського району об'єктів будівництва за межами населених пунктів, що не врегульовано Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності», оскільки статтею 40 цього закону передбачено, що Замовник, який має намір щодо забудови земельної ділянки зобов'язаний взяти участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населеного пункту лише у випадку ведення такого будівництва у межах населеного пункту, та відповідно до вимог цього ж закону витрачання коштів пайової участі дозволяється також лише на об'єкти інфраструктури у межах населених пунктів. Не врегульованим на території Житомирського району залишається питання залучення до пайової участі у розвитку інфраструктури Житомирського району об'єктів будівництва за межами населених пунктів. Отже, усі забудовники знаходяться не у рівних умовах: ті, що здійснюють будівництво у межах населених пунктів зобов'язані брати пайову участь у розвитку інфраструктури населеного пункту, а ті, що здійснюють будівництво за межами населених пунктів не мають такого зобов'язання.
Пропозиції просимо надавати до 31 липня 2016 року на паперових та електронних носіях за адресою: м. Житомир, вул.Л. Українки, 1, к.204 (організаційний відділ виконавчого апарату Житомирської районної ради), к.206 (головний спеціаліст з питань юридичного забезпечення виконавчого апарату Житомирської районної ради).
Електронна адреса: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
К.тел. 42-47-18, 42-47-13

Виконавчий апарат районної ради

 

Проект рішення "Про пайову участь у створенні та розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури Житомирського району"

 АНАЛІЗ РЕГУЛЯТОРНОГО ВПЛИВУ
проекту рішення Житомирської районної ради «Про пайову участь у створенні та розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури Житомирського району»

«12» січня 2018 року

ПОВІДОМЛЕННЯ
про оприлюднення проекту регуляторного акту
Житомирської районної ради

Відповідно до статті 9 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» Житомирська районна рада повідомляє про оприлюднення проекту рішення «Про затвердження Тимчасового порядку видалення дерев, кущів та інших зелених насаджень за межами населених пунктів на території Житомирського району» та аналізу регуляторного впливу шляхом розміщення на офіційному сайті Житомирської районної ради: www.ztrada.gov.ua та на офіційному сайті Житомирської районної державної адміністрації: www.zhytomyr-rda.gov.ua
Зміст проекту: Проект рішення Житомирської районної ради «Про затвердження Тимчасового порядку видалення дерев, кущів та інших зелених насаджень за межами населених пунктів на території Житомирського району» розроблений з метою встановлення порядку видалення дерев, кущів та інших зелених насаджень за межами населених пунктів на території Житомирського району, у відповідності до ст. 6 Закону України «Про рослинний світ», Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», ст. 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».
Розробник проекту: Житомирська районна державна адміністрація.
Адреса : 10001, м. Житомир, вул. Лесі Українки, 1, каб. 204, 206.
Email:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Строк приймання пропозицій та зауважень до проекту регуляторного акта становить один місяць з дня опублікування проекту регуляторного акта та аналізу регуляторного впливу.
Пропозиції та зауваження до проекту регуляторного акта та аналізу регуляторного впливу просимо надавати у письмовій формі:
- поштою за адресою: 10001, м. Житомир, вул. Лесі Українки, 1 каб.204 (організаційний відділ виконавчого апарату Житомирської районної ради), каб.206 (головний спеціаліст з питань юридичного забезпечення виконавчого апарату Житомирської районної ради).
Електронна адреса:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Контактні тел.: 42-47-18, 42-47-13.

Виконавчий апарат районної ради

ПРОЕКТ  РІШЕННЯ № ___
(___________ сесія сьомого скликання)

від « ___» ______________ 201_

Про Тимчасовий порядок видалення
дерев, кущів та інших зелених насаджень
за межами населених пунктів на
території Житомирського району

З метою забезпечення належного контролю за використанням об'єктів рослинного світу на території району, недопущення виникнення аварійних і надзвичайних ситуацій, спричинених падінням зелених насаджень за межами населених пунктів, керуючись ст. 6 Закону України "Про рослинний світ", ч. 2 ст. 43 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", враховуючи рекомендації постійної комісії з питань районна рада вирішила:

1. Затвердити Тимчасовий порядок видалення дерев та кущів та інших зелених насаджень за межами населених пунктів на території Житомирського району (надалі – Порядок), що додається.
2. Районній державній адміністрації забезпечити виконання даного рішення.
3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію районної ради з питань розвитку агропромислового комплексу, земельних відносин і екології .

Голова районної ради С.Г. Крутій

П Р О Е К Т
ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішенням___сесії ___ скликання
Житомирської районної ради
№___від___________201_

Тимчасовий порядок
видалення дерев, кущів та інших зелених насаджень за межами населених пунктів на території Житомирського району

І. Тимчасовий порядок видалення дерев, кущів та інших зелених насаджень за межами населених пунктів на території Житомирського району (надалі – Порядок) визначає процедуру видалення дерев, кущів та інших зелених насаджень (далі – зелені насадження) за межами населених пунктів на території Житомирського району.
ІІ. Видалення зелених насаджень здійснюється у разі:
1) будівництва (нового будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту) житлових будинків, об'єктів інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури, благоустрою та інших об'єктів будівництва, що споруджуються за рахунок коштів державного чи місцевого бюджету;
2) знесення аварійних, сухостійних і фаутних дерев, а також самосійних і порослевих дерев з діаметром кореневої шийки не більш як 5 сантиметрів;
3) ліквідації аварійної ситуації на інженерних мережах за межами населених пунктів на території Житомирського району;
4) проведення ремонтних та експлуатаційних робіт в охоронній зоні повітряних ліній електропередачі, на трансформаторній підстанції і розподільному пункті системи енергопостачання, мережі водо-, теплопостачання та водовідведення, телекомунікаційній і кабельній електромережі;
5) досягнення деревами вікової межі;
6) провадження господарської діяльності на території розсадників з вирощування декоративних дерев та кущів;
7) запобігання виникнення надзвичайних ситуацій (подій), пов'язаних з забезпеченням безпечної життєдіяльності населення, в тому числі, безпеки дорожнього руху;
8) відновлення світлового режиму в житловому приміщенні, що затіняється деревами;
9) ліквідації наслідків стихійного лиха, аварійної та надзвичайної ситуації.
ІІІ. Юридична чи фізична особа (далі - заявник) звертається до Житомирської районної державної адміністрації (надалі – Компетентний орган) з заявою про необхідність видалення зелених насаджень з обгрунтуванням причин видалення. Розпорядженням голови районної державної адміністрації затверджується склад робочої комісії по обстеженню зелених насаджень (надалі – Комісія).
ІV. До складу Комісії включаються представники Компетентного органу, заявника, власника земельної ділянки (користувача), лісового господарства (за згодою), Держекоінспекції у Житомирської області (за згодою), інших зацікавлених організацій (за згодою), відповідних селищної, сільських рад, в залежності від місця розташування зелених насаджень (за згодою).
Дата комісійного обстеження місць видалення зелених насаджень визначається головою Комісії та встановлюється не пізніше ніж на 10-й робочий день від дати подачі заяви про видалення зелених насаджень. Комісія визначає стан зелених насаджень, розташованих на земельній ділянці та складає акт обстеження зелених насаджень (надалі – Акт), що підлягають видаленню за формою, що затверджена наказом Мінрегіона від 12.05.2009 № 127 «Про затвердження Методики визначення відновної вартості зелених насаджень».
Кількість примірників Актів відповідає кількості сторін (організації, установи, представник заявника тощо), залучених до проведення обстеження.
V. Голова Комісії в п'ятиденний термін від дати складання Акту подає голові районної державної адміністрації проект розпорядження про надання дозволу на видалення зелених насаджень, в якому зазначаються дані про кількість зелених насаджень, що підлягають видаленню.
Голова районної державної адміністрації здійснює розгляд зазначеного вище проекту розпорядження та, у разі його схвалення, підписує розпорядження не пізніше ніж у двотижневий термін після надходження зазначеного проекту.
VI. За результатами проведеної роботи з обстеження зелених насаджень спеціалістами лісового господарства складаються відповідні відомості та проводиться матеріально-грошова оцінка зелених насаджень.
VII. В свою чергу, заявник з метою отримання ордеру на видалення зелених насаджень (надалі – Ордер), повинен надати до райдержадміністрації копію договору з організацією-виконавцем робіт по видаленню зелених насаджень, Акту, що підтверджує необхідність видалення зелених насаджень, відповідних відомостей (перелікових, матеріально-грошової оцінки тощо), складених спеціалістами лісового господарства.
Підставою для проведення робіт по видаленню зелених насаджень за межами населених пунктів є Ордер за формою, що затверджена наказом Мінрегіона від 12.05.2009 № 127 «Про затвердження Методики визначення відновної вартості зелених насаджень» (крім випадків, передбачених пунктами 12,13 цього Порядку).
VIII. Для нормальної експлуатації ліній зв'язку й електропередач видалення зелених насаджень проводиться у відповідності до Правил охорони електричних мереж, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.1997 № 209 та Правил охорони ліній електрозв'язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 29.01.1996 № 135. При цьому видаленню підлягають одночасно усі або декілька сусідніх рядів дерев, крони яких розташовані поблизу проводів, з обов'язковим прибиранням залишків порубки за рахунок організації, що проводить видалення.
IX. У разі надання заявником копій вище перелічених документів, райдержадміністрація виписує заявнику копію розпорядження на видалення зелених насаджень та Ордер протягом трьох робочих днів, організації-виконавцю надається копія Ордеру.
X. У разі виявлення в процесі виконання робіт недоліків, вони підлягають усуненню виконавцем робіт.
XI. Сплата відновної вартості зелених насаджень у випадках, передбачених пунктом 2 цього Порядку, не проводиться.
XII. У процесі ліквідації наслідків стихійного лиха, аварійної та надзвичайної ситуації, а також у разі, коли стан зелених насаджень загрожує життю, здоров'ю громадян чи майну громадян та/або юридичних осіб, видалення зелених насаджень здійснюється негайно з подальшим оформленням акту обстеження відповідно до пункту 4 цього Порядку.
XIII. Видалення зелених насаджень на території меморіальних комплексів та кладовищах, розташованих за межами населеного пункту, здійснюється виконавчими комітетами селищної/сільських рад, на території яких розташовані таки об'єкти, на підставі розпорядження голови Житомирської районної державної адміністрації без сплати їх відновної вартості.
Виконавчий комітет селищної/сільської ради укладає договір з виконавцем послуг про надання послуг з видалення зелених насаджень на території меморіальних комплексів та кладовищах, а також здійснює контроль за їх якісним проведенням.
XIV. Видалення зелених насаджень на земельній ділянці, яка перебуває у приватній власності, та на присадибній ділянці здійснюється за рішенням власника (користувача) земельної ділянки без сплати їх відновної вартості.
XV. Видалені дерева в обсязі ліквідної деревини, яка зазначена у відомості матеріально-грошової оцінки лісосіки, передається до закладів соціальної сфери Житомирського району. За результатами виконаних заходів з проведення видалення зелених насаджень заявник надає до райдержадміністрації звіт щодо виконаних заходів з проведення видалення зелених насаджень з додаванням копії акту прийому-передачі ліквідної деревини до закладів соціальної сфери Житомирського району.

АНАЛІЗ РЕГУЛЯТОРНОГО ВПЛИВУ
проекту рішення Житомирської районної ради
«Про затвердження Тимчасового порядку видалення дерев, кущів інших зелених насаджень за межами населених пунктів Житомирського району»

І. Визначення проблеми, яку передбачається розв'язати шляхом державного регулювання
Проект рішення Житомирської районної ради «Про затвердження Тимчасового порядку видалення дерев, кущів та інших зелених насаджень за межами населених пунктів на території Житомирського району» розроблений з метою удосконалення порядку видалення дерев, кущів та інших зелених насаджень за межами населених пунктів на території Житомирського району, у відповідності до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».
Відповідно до статті 2 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» відносини в галузі охорони навколишнього природного середовища в Україні регулюються цим Законом, а також розробленими згідно з законодавством про надра, про охорону атмосферного повітря, про охорону та використання рослинного і тваринного світу, законодавством у сфері лісових, земельних, водних ресурсів та іншим.
Відповідно до пункту 2) частини 1 статті 16 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» (далі – Закон) на об'єктах благоустрою забороняється самовільно висаджувати та знищувати дерева, кущі тощо. До об'єктів благоустрою населених пунктів згідно зі статтею 13 Закону належать території загального користування, а також інші території в межах населеного пункту.
Частиною 3 статті 28 Закону визначено, що видалення дерев, кущів, газонів та інших зелених насаджень здійснюється в порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України. У відповідності до цією норми постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2006 №1045 затверджено Порядок видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах. Тобто, нормативних документів, що регламентують порядок видалення дерев, кущів, газонів і квітників за межами населених пунктів, на даний час не розроблено, що дає підстави вважити буд-які дії щодо видалення зелених насаджень за межами населених пунктів такими, що не відповідають законодавству України.
Основні напрямки на які проблема справляє вплив:
- покращення благоустрою Житомирського району;
- уникнення незаконних дій при ліквідації аварійних ситуацій на інженерних мережах за межами населених пунктів на території Житомирського району;
- уникнення незаконних дій при запобіганні виникнення надзвичайних ситуацій (подій), пов'язаних з забезпеченням безпечної життєдіяльності населення, в тому числі, безпеки дорожнього руху;
- уникнення незаконних дій при ліквідація наслідків стихійного лиха, аварійної та надзвичайної ситуації на території району.
- вирішення питань списання та утилізації видалених дерев та кущів за межами населених пунктів району в межах чинного законодавства.

II. Цілі державного регулювання
Введення в дію рішення Житомирської районної ради «Про затвердження Тимчасового порядку видалення дерев, кущів та інших зелених насаджень за межами населених пунктів на території Житомирського району» надасть можливість тимчасово, до законодавчого врегулювання, встановити на території Житомирського району порядок видалення дерев, кущів та інших зелених насаджень за межами населених пунктів. Проект рішення Житомирської районної ради «Про затвердження Тимчасового порядку видалення дерев, кущів та інших зелених насаджень за межами населених пунктів на території Житомирського району» розроблений з метою:
- вдосконалення механізму регулювання відносин Житомирської районної державної адміністрації з юридичними та фізичними особами, які видаляють зелені насадження;
- створення умов для більш ефективного використання зелених насаджень у районі та запобігання безконтрольного видалення дерев;
- визначення порядку обстеження зелених насаджень та підготовки дозвільних документів на їх видалення.

III. Визначення та оцінка альтернативних способів досягнення цілей з наведенням аргументі щодо переваги обраного способу
У ході підготовки проекту рішення було проведено моніторинг відповідних нормативних актів на предмет альтернативного врегулювання відносин з видалення зелених насаджень за межами населених пунктів на території Житомирського району.
Першим альтернативним способом є залишити врегулювання відносин з видалення зелених насаджень за межами населених лише діючими нормами законодавства. Проте, норми, які б встановлювали конкретний порядок видалення зелених насаджень за межами населених пунктів, суб'єктів, уповноважених приймати рішення про їх видалення та підстави для прийняття таких рішень, на сьогодні в діючому законодавстві відсутні. Відхиляємо цей спосіб, оскільки не досягається поставлена мета.
Другим альтернативним способом є введення в дію проекту рішення Житомирської районної ради «Про затвердження Тимчасового порядку видалення дерев, кущів та інших зелених насаджень за межами населених пунктів на території Житомирського району», яке надасть можливість тимчасово встановити порядок видалення дерев, кущів, газонів і квітників за межами населених пунктів на території Житомирського району до законодавчого врегулювання зазначеного питання. Даний спосіб врегулювання проблеми видалення зелених насаджень за межами населених пунктів надасть можливість попередження виникнення аварійних ситуацій та забезпечить уникнення людських жертв під час падіння аварійних та сухостійних дерев. Цей регуляторний акт відповідає потребам у розв'язанні визначеної проблеми та принципам державної регуляторної політики. У ньому чітко виписаний порядок видалення зелених насаджень за межами населених пунктів на території Житомирського району. Затвердження такого регуляторного акту забезпечить поступове досягнення поставлених цілей, починаючи з дня його прийняття та дасть змогу більш успішно контролювати збереження зелених насаджень у районі.

IV. Механізми та заходи, які забезпечать розв'язання визначеної проблеми
З набранням чинності рішення «Про тимчасовий порядок видалення дерев, кущів та інших зелених насаджень за межами населених пунктів на території Житомирського району» створюється правова основа для Житомирської районної державної адміністрації, а також селищної і сільських рад району по здійсненню заходів з організації видалення зелених насаджень, в т.ч. аварійних дерев, за межами населених пунктів, відповідно до зазначеного порядку.

V. Обгрунтування можливостей досягнення визначених цілей у разі прийняття регуляторного акту
Впровадження тимчасового порядку видалення дерев, кущів та інших зелених насаджень за межами населених пунктів на території Житомирського району надає можливість забезпечити належний контроль за використанням зелених насаджень на території Житомирського району.

VI. Очікувані результати прийняття акту
Прийняття проекту надасть можливість забезпечити безпеку життєдіяльності населення Житомирського району.
Від впровадження регуляторного акту негативних результатів не очікується.
Прийняття зазначеного рішення надасть змогу досягнути таких результатів:

Групи (підгрупи)

Так

Ні

Громадяни

Покращення благоустрою району.

Забезпечення належного функціонування та стабільної роботи систем життєзабезпечення району за межами населених пунктів (ліній електромереж, телефонного зв’язку, газових, водопровідних, каналізаційних та тепломереж, автошляхів, польових доріг і т.п.).

 

Держава

Проект рішення Житомирської районної ради «Про тимчасовий порядок видалення дерев, кущів та інших зелених насаджень за межами населених пунктів на території Житомирського району”» спрямований на врегулювання зазначених вище проблем, так як Житомирська районна державна адміністрація, селищна, сільські ради району отримають правову основу та порядок видалення зелених насаджень, в т.ч. аварійних дерев, за межами населених пунктів.

 

Суб’єкти господарювання,

у тому числі суб’єкти малого підприємництва

Нормативно-правове забезпечення діяльності, пов’язаної з видаленням зелених насаджень з метою розвитку інфраструктури підприємств, забезпечення безпечних умов праці.

Суб’єкти господарювання та фізичні особи, які мають право надавати послуги по видаленню зелених насаджень згідно чинного законодавства України, отримують додатковий обсяг робіт

 

 

Оцінка впливу на сферу інтересів держави, громадян, суб'єктів господарювання

Сфера дії

Витрати

Вигоди

Держави

Пов’язані з оприлюдненням інформації щодо регуляторного акту

Створення правової основи для Житомирської районної державної адміністрації, а також селищної, сільських рад району, по здійсненню видалення зелених насаджень, в т.ч. аварійних дерев за межами населених пунктів.

Охорона зелених насаджень від несанкціонованого знищення.

Суб’єктів господарювання

Витрати на обстеження зелених насаджень, погодження актів та проектів рішень, видалення дерев, кущів та інших зелених насаджень за межами населених пунктів

Покращення умов для ведення бізнесу

Громадян

Не передбачаються.

Покращення благоустрою району.

Забезпечення належного функціонування населених пунктів району та забезпечення стабільної роботи систем життєзабезпечення (ліній електромереж, дротового радіомовлення, телефонного зв’язку).

VII. Обґрунтування запропонованого строку дії регуляторного акту
Строк дії регуляторного акту не обмежений з можливістю внесення до нього змін та його відміни у разі зміни чинного законодавства та з інших причин.

VIII. Визначення показників результативності дії регуляторного акту
- Житомирська районна державна адміністрація, селищна, сільські ради району отримають правову основу щодо порядку видалення зелених насаджень, в т.ч. аварійних дерев, за межами населених пунктів;
- суб'єкти господарювання, та фізичні особи, які мають право надавати послуги по видаленню зелених насаджень, отримають додатковий обсяг робіт.

IX. Визначення заходів, за допомогою яких здійснюватиметься відстеження результативності дії регуляторного акту
Відстеження результативності регуляторного акту буде здійснюватися шляхом проведення базового, повторного та періодичного відстеження. Базове відстеження буде проведено на етапі підготовки регуляторного акту. Повторне відстеження – через рік після введення в дію регуляторного акту. Метою повторного відстеження буде оцінка ступеня досягнення даним актом поставлених задач.
Періодичне відстеження (щорічно, один раз на рік) несе контрольну функцію з питань виконання та доцільності прийнятого регуляторного акту.

Начальник відділу житлово-комунального
господарства та цивільного захисту
населення Житомирської райдержадміністрації Ф.В. Янев

04.01.2018

Ви тут: Головна документи Документи 8 скликання Регуляторні акти Чинні регуляторні акти 2016 - Про пайову участь у створенні та розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури Житомирського району