Новини

На черговій сесії ради прийнято Програму запобігання і протидії домашньому насильству та торгівлі людьми

Світовою громадськістю домашнє насильство визнано однією з найбільш розповсюджених у світі форм порушення прав людини. Насильство породжує низку соціальних проблем. Прояви домашнього насильства призводять до руйнування базової ланки суспільства – сім’ї, породжують дитячу безпритульність та бездоглядність, є однією з причин поширення соціального сирітства. Стереотипні уявлення про стосунки батьків-дітей, де покарання розглядається як природна складова виховання, призводять до того, що про факти домашнього насильства дуже рідко повідомляють правоохоронні чи інші органи. Але попри все, кількість звернень щодо вчинення домашнього насильства щороку збільшується. До органів Національної поліції в Житомирському районі упродовж 2019 року надійшло 365 звернень (8 – від чоловіків, 357 – від жінок, звернень від дітей не надходило) щодо вчинення домашнього насильства. Домашнє насильство завдає шкоди здоров’ю постраждалих, зокрема репродуктивному, що призводить до зниження рівня народжуваності та збільшення кількості народжених дітей з вадами здоров’я, може призвести до каліцтва чи, навіть, до летальних наслідків через тяжкі тілесні ушкодження, несумісні з життям, або внаслідок суїцидів постраждалих осіб. Постраждалі особи не можуть належним чином виконувати свої професійні обов’язки, внаслідок чого зростає кількість травмувань на робочих місцях та кількість «лікарняних», фінансування яких покривається з бюджету тощо. Постраждалі не можуть належним чином виконувати свої батьківські обов’язки, внаслідок чого зростає рівень бездоглядності дітей та відповідно підвищується рівень соціального сирітства, при якому держава бере на себе виховання та утримання дітей при живих батьках. Зростає кількість розлучень у сім’ях, де вчиняється домашнє насильство, та кількість правопорушень, оскільки насильство призводить не лише до дитячої бездоглядності, але й до безпритульності постраждалих, а в окремих випадках – до вбивства жертвами своїх кривдників. Тому домашнє насильство  варто розглядати не як приватну проблему, а як проблему суспільну та комплексну, що має вирішуватись державними органами спільно з громадськістю.

     Саме тому, після ретельного обговорення з громадськістю депутати районної ради на черговій 31 сесії прийняли Програму запобігання і протидії домашньому насильству та торгівлі людьми у Житомирському районі.  

       Метою цієї програми є здійснення на районному рівні комплексних заходів щодо створення правових і соціальних умов для належного розвитку сім’ї, у тому числі удосконалення роботи щодо попередження домашнього насильства, впровадження гендерних підходів в усі сфери життєдіяльності суспільства та вжиття заходів з протидії торгівлі людьми; запобігання та протидія домашньому насильству та/або насильству за ознакою статі; створення та функціонування спеціалізованого притулку для осіб, які постраждали від домашнього насильства та / або насильства за ознакою статі; запобігання та протидія торгівлі людьми, зокрема шляхом підвищення ефективності виявлення осіб, які вчиняють такі злочини або сприяють їх вчиненню, а також захист прав осіб, постраждалих від торгівлі людьми, особливо дітей, та надання їм допомоги; проведення інформаційно-просвітницьких заходів про запобігання ризикам потрапляння у ситуації торгівлі людьми та про можливості отримання комплексної допомоги.

Ви тут: Головна На черговій сесії ради прийнято Програму запобігання і протидії домашньому насильству та торгівлі людьми