Новини

Залежність страхового стажу від повної сплати ЄСВ

Відповідно до статті 24 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» страховий стаж - період (строк), протягом якого особа підлягала загальнообов'язковому державному пенсійному стахуванню та за який щомісяця сплачені стахові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.
Мінімальний страховий внесок - сума коштів, що визначається розрахунково як добуток розміру мінімальної заробітної плати і розміру єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне стахування, встановлене законом, на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід).
Стаховий стаж обчислюється в місяцях. Неповний місяць роботи, якщо застрахована особа підлягала загальнообо'язковому державному пенсійному страхуванню або брала добровільну участь у системі загальнообо'язкового державного пенсійного
страхування, зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови, якщо сума сплачених за цей місяць страхових внесків з урахуванням сум страхових внесків, сплачених виходячи з мінімальної заробітної плати, є не меншою, ніж мінімальний страховий внесок.
У разі якщо сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків з урахування сум страхових внесків, сплачених виходячи з мінімальної заробітної плати, є меншою, ніж мінімальний страховий внесок, цей період зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови здійснення в порядку, визначеному правлінням Пенсійного фонду України, відповідної доплати до суми страхових внесків таким чином, щоб загальна сума сплачених коштів за відповідний місяць була не меншою за мінімальний страховий внесок.
Доплата до суми більшої, ніж мінімальний страховий внесок, законодавством не передбачено.
Якщо доплату не було здійснено, до страхового стажу зараховується період, визначений за кожен місяць сплати страхових внесків за формулою:
ТП= СВ:В де,
ТП - тривалість періоду, що зараховується до страхового стажу та визначається місяцях;
СВ - сума фактично сплачених страхових внесків з урахуванням сум страхових внесків сплачених, виходячи з мінімальної заробітної плати, за відподвідний місяць;
В - мінімальний страховий внесок за відповідний місяць.
Якщо сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків менша мінімального страхового внеску, цей період зараховується до страхового стажу пропорційно сумі сплаченого ЄСВ.
Кожна застрахована особа може самостійно перевірити правильність нарахування, своєчасність та повноту сплати єдиного соціального внеску своїм роботодавцем, одержати інформацію про нараховану заробітну плату в Реєстрі застрахованих осіб.
Для цього необхідно звернутися в органи Пенсійного фонду України або при наявності електронного-цифрового підпису зареєструватися на Веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України (htt://portal. pfu.gov.ua).
Більш детальну інформацію можна отримати на офіційному веб-сайті Пенсійного фонду України (www. pfu.gov.ua).

Заступник начальника відділу адміністрування,
супроводження інформаційних систем,
електронних реєстрів та захисту інформації                        Н. В. Шимон

Ви тут: Головна Залежність страхового стажу від повної сплати ЄСВ