Новини

12 квітня все людство відмічає Всесвітній день авіації та космонавтики.

Це свято з'явилось на честь першого польоту у космос людини і тим самим воно підкреслює нестримну жагу людського роду до пізнання нових знань.


Україна і космос - нероздільні. Перший поштовх для розвитку ракетної техніки в Європі дав українець - генерал-лейтенант Олександр Засядько, який ще у середині 19 століття розробив цілу серію різних бойових ракет та створив у російській армії ракетну роту.
Українське походження мали такі творці теорії польотів у світовому просторі Микола Кибальчич, Юрій Кондратюк.
Житомирянин Сергій Корольов,той самий, чия ракета 12 квітня 1961 року виведе у космос першу людину планети.
Сергій Павлович Корольов - видатний конструктор і вчений, що працював в галузі ракетної і ракетно-космічної техніки. Двічі Герой Соціалістичної Праці, лауреат Ленінської премії, академік Академії наук СРСР, він є творцем вітчизняної стратегічної ракетної зброї середньої і міжконтинентальної дальності й основоположником практичної космонавтики.
Його конструкторські розробки в області ракетної техніки представляють виняткову цінність для розвитку вітчизняного ракетного озброєння, а в області космонавтики мають світове значення.
За роки незалежності Україна впевнено посіла своє місце серед провідних космічних держав світу. Сьогодні ми випускаємо найрізноманітніші ракетоносії. Від "космічної малолітражки" - типу "Циклон-3" (супутники до 600 кг), до важкої "космічної фури" "Зеніт-2 SLВ", здатної вивести на орбіту до 14 тонн. На базі балістичної ракети SS-18 "Сатана" створено мирні космічні носії серії "Дніпро". Усього на трьох закордонних космодромах - Байконур, Плесецьк і "Сі Ленч" - експлуатуються п'ять українських ракетно-космічних комплексів: "Циклон-2", "Циклон-3", "Зеніт-2", "Зеніт-3SL", "Дніпро", якими, з 1991 року здійснено майже вісім десятків пусків, та виведено на орбіту понад півтори сотні супутників. На сьогодні Україна контролює 10% ринку космічних послуг.

Ви тут: Головна 12 квітня все людство відмічає Всесвітній день авіації та космонавтики.