Новини

На пленарному засіданні 3 сесії 7 скликання 27.01.2016 року прийнято Звернення щодо

внесення змін до існуючих договорів оренди з мисливськими товариствами

 Голові Житомирської обласної ради
Лабунській А. В.                                 

Звернення депутатів Житомирської районної ради 7 скликання

 

Шановна Анжеліко Вікторівно!

 

Впродовж останніх років, а особливо в 2014 та 2015 роках є напруженою, нездоровою, а скоріше ганебною і принизливою, ситуація в частині обмежених можливостей врегулювання взаємовідносин між людьми, юридичними особами та мисливськими товариствами на час потрави диким свинопоголів'ям мисливських товариств посівів і посадок сільськогосподарських культур.
Вивчаючи можливості врегулювання подібних ситуацій на час потрав диким свинопоголів'ям посівів і посадок сільськогосподарських культур на території району, депутати районної ради вважають, що було б доречним до існуючих договорів оренди мисливських угідь внести певні зміни.
Насамперед, в договорі мусить бути механізм відшкодування мисливським товариством втрат, які можуть бути завдані фізичним і юридичним особам внаслідок потрави диким свинопоголів'ям їх посівів і посадок сільськогосподарських культур.
При цьому, такий механізм мусить передбачати 100%-ве відшкодування втрат і в період 8-10 днів. (За таких умов, за рахунок відшкодованих коштів є можливість забезпечити отримання врожаю інших сільськогосподарських культур).
Поряд з цим, вивчаючи інформацію, яка була озвучена 19 березня 2015 року на 30 сесії VI скликання Житомирської районної ради, відповідно якої із 2,2 млн. га обласних мисливських угідь 72% або 1,6 млн. га є польовими, а це не що інше як розпайовані сільськогосподарські угіддя бувших КСП і які нині на правах власності майже на 90-то з лишком відсотків належать громадянам, депутати районної ради переконані в тому, що мусять бути договори оренди між мисливськими товариствами та власниками зазначених угідь. Такі договори мають бути піддані державній реєстрації і по них мусить сплачуватись орендна плата та ПДФО в місцеві бюджети.
При цьому, депутати враховують і те, що при такому підході (в частині договорів оренди з власниками сільськогосподарських угідь) можуть виникати ситуації, коли на одну і ту ж ділянку укладається 2-а договори. Звісно, що це є неприпустимим.
Тому, якщо на використання с/г угідь для виробництва сільськогосподарської продукції уже існують договори оренди, між мисливським товариствами і такими орендарями мусить існувати відповідна (певна) угода з питань ведення мисливської діяльності.
Мусить бути договір оренди і на вільних від сільськогосподарського використання землях (сільськогосподарські землі запасу і резерву), якщо на них здійснюється мисливська діяльність.
Він також має бути підданий державній реєстрації і по ньому повинна сплачуватися орендна плата та відповідні податки. На погляд депутатів районної ради в договорах оренди повинно бути чітко визначено технічні засоби, які можна використовувати на час полювання.
За будь-яких умов, ведення мисливської діяльності і ведення аграрної діяльності, має перебувати в таких умовах, котрі б забезпечували і право, і обов'язки і відповідальність всіх без виключення сторін.
З цього приводу депутатами районної ради попереднього скликання було направлено три звернення до найвищих органів влади та її окремих представників, однак будь-яких дій в частині внесення змін до існуючих договорів оренди з мисливськими товариствами вчинено не було.
У зв'язку з цим просимо забезпечити внесення зазначених вище змін до існуючих договорів оренди з мисливськими товариствами і повідомити Житомирську районну раду про вжиття Житомирською обласною радою заходів стосовно даного звернення у передбачені законодавством строки.

 

За дорученням депутатів

 

голова Житомирської районної ради                                                     С. Г. Крутій

 

Ви тут: Головна На пленарному засіданні 3 сесії 7 скликання 27.01.2016 року прийнято Звернення щодо