Звіт голови Житомирської районної ради Парфентієвої Т.М. про свою діяльність, роботу районної ради 6 скликання

           Шановні депутати, відповідно до статті 55 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Регламенту роботи Житомирської районної ради 6 скликання звітую про свою діяльність, роботу Житомирської районної  ради та її виконавчого апарату за період з лютого 2014 року.

       Цей, перший для мене, публічний звіт як голови районної ради перед депутатами та виборцями дає мені можливість звірити свої кроки зі словами присяги посадової особи місцевого самоврядування та проаналізувати результати нашої спільної діяльності за звітний рік, мета якої – соціальний та економічний розвиток району, надання соціального захисту жителям району, сім’ям учасників антитерористичної операції, також особам, які були вимушені залишити власні домівки на Сході та Півдні України і прибули у Житомирський район як переселенці з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції, та нашим воїнам.

       Районна рада упродовж звітного періоду працювала згідно з планами роботи та  у межах Конституції та законів України з дотриманням повноважень, передбачених чинним законодавством та норм Регламенту районної ради шостого скликання, ініціативами та пропозиціями керівництва та депутатів районної ради, райдержадміністрації, сільських, селищної рад, територіальних громад та громадськості.

      Відбулося 12 пленарних засідань, з яких 4 – позачергові; ухвалено 169 рішень у тому числі і протокольних; проведено 8 засідань президії;  46 засідань постійних комісій.

       Постійними комісіями  винесено 247 висновків та рекомендацій.  Робочою групою з питань використання майна проведено  14 засідань; інші тимчасові та робочі комісії, утворених районної ради проводили свої засідання 5 разів; організовано та проведено 7 нарад із сільськими, селищним головами з різних питань, 3 – із користувачами мисливських угідь та представниками громадськості, 1 розришену нараду щодо об’єднання громад  у контексті адміністративно-територіальної реформи за участю депутатів районної ради,  очільників територіальних громад району, представників сільських та селищної рад, суб’єктів господарського комплексу району (сільськогосподарських та промислових товаровиробників, приватних підприємців),  фахівців,  експертів, представників обласного офісу реформ,  обласної ради та обласної державної адміністрації.

        На 5 засіданнях Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові районної ради окрім питань реформи місцевого самоврядування, об’єднання громад та досвіду у цьому інших європейських країн, розглядалися питання щодо: співробітництва територіальних громад (тобто можливості та підстави для спільного для кількох громад вирішення того чи іншого питання громади, такі як: організація місцевої пожежної охорони, заснування комунальних підприємств для обслуговування населення, у т. ч. сільськогосподарського сектору населення, тощо).

       Предметами обговорення були також питання приватизації пришкільних земельних ділянок, переведення дачних та садових будинків у жилий фонд, питання збору та утилізації сміття,  організації транспортного сполучення та формування і зміни схем та графіків маршрутів приміських автобусних сполучень.

         Незважаючи на те, що в системі рад не передбачено владної вертикалі, районна рада виступає в своєму роді координатором – методистом у спільній діяльності районної та місцевих рад.  Ми надаємо місцевим радам різноманітну допомогу, щоб вони могли працювати активно, послідовно, цілеспрямовано, а головне - компетентно, із чітким розумінням прав і обов'язків. Цьому сприяє Угода, укладена між районною та селищними, сільськими радами, а також проведення семінарів, навчань (про які було сказано вище), на яких обговорюються шляхи розвитку місцевого самоврядування, удосконалення законодавства, формування місцевих бюджетів.

       Проведено 20 семінарів, навчань та круглих столів із посадовими особами місцевого самоврядування району, у тому числі за участю громадськості, із різних питань діяльності та повноважень; 2 обласних семінари: для секретарів рад області - на базі Тетерівської сільської ради та для сільських голів області — на базі Вересівської сільської ради. Хочеться відзначити, що відгуки  учасників обласних семінарів щодо даних сільських рад після їх відвідин були позитивними.

           Крім того, у районній раді та виконавчому комітеті діє також громадська комісія з питань поновлення прав реабілітованих, до повноважень якої належить відновлення порушених прав громадян, на підставі архівних документів, які свого часу органами радянської влади піддавалися репресіям з політичних, релігійних чи соціальних мотивів у період з 20-х до 50-х років (включно) минулого століття. Засідань цієї комісії у звітному періоді  відбулося 2, оскільки  комісія засідає у міру необхідності та надходження заяв чи інших документів.

           Працює конкурсна комісія на заміщення вакантних посад посадових осіб місцевого самоврядування виконавчого апарату районної ради, експертна комісія з організації і проведення експертизи цінності документів, що утворилися у діловодстві районної ради та її органів; інвентаризаційна комісія, комісія з питань передачі документів, матеріально-технічних       цінностей      у     разі  звільнення       чи        призначення      працівника,       комісія     із  соціального страхування на  випадок  втрати      працездатності,  а також громадська приймальня з надання безоплатної первинної правової допомоги громадянам району.

         Упродовж звітного періоду рішеннями районної ради надано погодження на призначення 3 директорів загальноосвітніх шкіл: Сінгурівської, Кам’янської та Зарічанської, призначено 3 керівника комунальних закладів культури: районного будинку культури, центральної районної бібліотеки та районної бібліотеки для дітей.

         З метою забезпечення прозорості та гласності у роботі ради внесено зміни до регламенту роботи районної ради, задекларовано та розпочато роботу по виготовленню документів на право власності на земельні ділянки спільної власності територіальних громад сіл та селищ району.  

             Затверджено заходи з економії бюджетних коштів у районній раді, її органах та комунальних закладах, установах і підприємствах; ухвалено 8 нових програм та внесено зміни до 3, серед яких цільова програма, згідно якої у 2014 році профінансовано 98 тис. грн. сім'ям учасників АТО, які є жителями району, на дітей, віком до 18 років (включно).

              Затверджено 19 технічних документації із нормативної грошової оцінки землі; 4 Статути комунальних установ у новій редакції;  ліквідовано 3 школи, навчальний процес у яких припинено у 2011 році у зв’язку з відсутністю учнів.

          Приміщення Улянівської школи передано до комунальної власності  Денишівської сільської ради на потреби територіальної громади; Двірецьку та Гуйвинську школи передано в оренду.  

           Затверджено Положення про формування  списків присяжних та народних засідателів районного суду, а також поновлено списки присяжних та народних засідателів. Ухвалено рішення щодо проведення у навчальних закладах  району першого вересня 2014 року уроку «Моя країна – Україна», а також  ініційовано посилення роботи з військово-патріотичного виховання молоді району.

           Направлено звернення до Міністерства освіти України про збільшення кількості навчальних годин  з початкової медичної та військової підготовки у школах.

           На пленарних засіданнях двічі на рік заслуховуються начальника міліції  та прокурор району з приводу дотримання законності, боротьби зі злочинністю на території району. У рамках складної ситуації, що склалася у державі (війна на сході України, можливості здійснення терористичних актів на мирних територіях) неодноразово заслуховувалися також військовий комісар  щодо мобілізації та начальник міліції.

           Рішеннями районної ради ухвалено 14 звернень до різних інстанцій (Верховної Ради України, Кабінету міністрів України, Житомирської обласної ради та облдержадміністрації, обласної екологічної служби, інспекції з охорони земель, районної прокуратури тощо). Зокрема, щодо вирішення нагальних питань району та її мешканців щодо земельних відносин, повернення повноважень органам місцевого самоврядування щодо повного розпорядження землями, у т.ч. і тими, що знаходяться за межами населених пунктів, розширення повноважень органів місцевого самоврядування,   врегулювання ринку молока, що виробляється у підсобних господарствах населення, припинення незаконних дій щодо видобутку піску на території Денишівської та Корчацької сільських рад, незаконного будівництва поблизу с.Корчак, внесення змін до законодавства про мисливство та полювання з метою захисту життя та здоров’я громадян району від диких тварин та результатів ведення мисливської діяльності, скасування  Новогуйвинської селищної ради щодо незаконного виділення землі на стадіоні в смт.Гуйва. Ініційовано перед Житомирською обласною радою внесення змін до відзнаки обласної ради «Честь і слава Житомирщини» та відзначення даною відзнакою загиблих на Сході України воїнів Житомирщини; піднято клопотання перед Президентом України та Міністерством оборони України про нагородження державними   нагородами  наших  загиблих воїнів-земляків   Шевченка О.В. і Книша О.О. із Левкова та Когана А. І. із Високої Печі.  На даний час цих воїнів-героїв нагороджено орденами «За мужність» ІІІ ступеню (посмертно).

             Крім того, керівництвом та працівниками виконавчого апарату районної ради підготовлено та відправлено більше двох десятків звернень до різних інстанцій щодо вирішення екологічних питань на території району, захисту населення та  посівів і посадок сільськогосподарських культур від диких тварин,  залишення без змін схем руху приміського автотранспорту, збереження лісових масивів, вирішення питань безпритульних тварин тощо.

         Що стосується ухвалення рішень, які є регуляторними актами відповідно до Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», то у звітному періоді такі рішення не розглядалися та не ухвалювалися у зв’язку з відсутністю потреби у них. Проекти програм  соціально-економічного розвитку та підтримки підприємництва погоджені обласним відділенням Антимонопольного комітету.        

       Також у межах сесійної діяльності достроково припинено повноваження 1 депутата за особистою заявою (Тер-Тумасова Артура Олеговича), відбулося  заміщення депутата замість вибулого обрано Бращенка Олександра Вікторовича по багатомандатному виборчому округу від політичної партії «Партія регіонів».

         На даний час працює 6 постійних комісій, що створені рішенням 2 сесії 23 листопада 2010 року.  Упродовж останнього року до складу 4 постійних комісій внесено наступні зміни:

-         головою постійної комісії з питань бюджету і комунальної власності обрано Костюка Петра Івановича, виключено зі складу даної комісії Михайлов Антона Миколайовича та включено до її складу депутатів Степаненка Миколу Андрійовича та Павлюка Русланв Віталійовича;

-         до складу постійної комісії з питань депутатської етики, забезпечення діяльності депутатів та місцевого самоврядування включено Бращенка Олександра Вікторовича;

-         до складу постійної комісії з питань розвитку агропромислового комплексу, земельних відносин та екології – Михайлова Антона Миколайовича;

-         у зв’язку зі складенням депутатських повноважень зі складу постійної комісії з питань промисловості, будівництва, транспорту, зв’язку та житлово-комунального господарства виключено Тер-Тумасова Артура Олеговича.

    У зв’язку зі змінами у складах депутатських груп та фракцій, утворення нових та припинення діяльності інших також вносилися і зміни до складу президії.

     Упродовж звітного періоду  припинили свою діяльність депутатські фракції Партії регіонів, «Сильна Україна», Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» та «Зміни майбутнє».

       Утворилися: депутатська фракція «За майбутнє України» (голова фракції Павлюк Руслан Віталійович) та депутатська група «Солідарність» (голова групи Тичинська Олена Ігорівна).

            Таким чином на даний час у районній раді  діють 4 депутатські фракції: Всеукраїнського об’єднання «Свобода» (7 депутатів), Єдиного центру (5 депутатів), «За майбутнє України»  (8 депутатів), «УДАР» (5 депутатів), а також 1 депутатська група «Солідарність» (7 депутатів). Інші 29 депутатів є позафракційними. Склад депутатських груп та фракцій не змінювався із 23 травня 2014 року (дати 25 сесії).

      Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» кожен депутат має право мати до 5 помічників-консультантів на громадських засадах. Станом на дату звіту помічників-консультантів мають 16 депутатів із 62. Правом мати максимум 5 помічників-консультантів скористалися 2 депутати (Михайлов Антон Миколайович та Тичинська Олена Ігорівна). Всього помічників-консультантів депутатів районної ради 40. Упродовж звітного періоду призначено на посади помічників-консультантів за заявами депутатів 3 особи та звільнено 2.

 

До виключної компетенції районної ради згідно статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Бюджетного кодексу України належить затвердження районного бюджету, внесення змін до нього та затвердження звіту про його виконання. Тож зупинюся на наступних показниках з цих питань.  

        За підсумками 2014 року бюджет району було виконано на 100,8%.    Доходну частину загального фонду зведеного бюджету району (без урахування трансфертів) виконано на 104,8%  (понад план отримано 2 837 200 грн.).  План власних доходів виконано на 102,5% (перевиконання складає 1 511 800 грн.). Бюджети селищної та сільських рад району додатково отримали 1 601 400 грн. Значне перевиконання  було у Новогуйвинській селищній та Тетерівській, Станишівській, Кам’янській, Денишівській і Березівській сільських радах (у відповідній пропорції від 340 000 грн. до 77 000 грн.). Найбільшого перевиконання досягнуто по наступних продатках: на доходи фізичних осіб – 1 893 000 грн. (103,8%), по збору за спеціальне використання лісових ресурсів – 473 900 грн. (130,2%), по платі за землю – 308 700 грн.(104,6%), по податку на прибуток підприємств – 62 200 тис.грн.(у 2,5 рази), по надходженнях коштів від орендної плати за користування іншим майном, що перебуває у комунальній власності – 41 000 грн. (116,9%), по фіксованому сільськогосподарському податку – 34 100 грн (121,0%), по платі за користування надрами місцевого значення – 3700  грн.(101,8%). По місцевих податках та зборах надійшло 488 200 грн. (101,6%).

           Спецфонд бюджету району  виконаний на 107,8% (додатково отримано 2 167 700 грн. внаслідок перевиконання показників по власних надходженнях бюджетних установ). Спільно із райдержадміністрацією проводилися певні заходи щодо збільшення надходжень до районного та сільських бюджетів, у результаті чого додатково отримано до бюджету 1 388 200  грн., у т. ч.  погашення недоїмки до бюджету – 667 000 грн., детінізація – 18 000 грн., за рахунок перегляду діючих договорів оренди в сторону збільшення орендної плати – 456 900  грн., за рахунок погашення боргів по заробітній платі  отримано податків на суму 39 600 грн. та за рахунок інших заходів  206 700 грн.

      Районний бюджет виконаний на 100,7% (загальний фонд - 99,3% за рахунок недоотримання субвенцій з державного бюджету, невикористання та недофінансування інших субвенцій з обласного та сільських бюджетів  та недоотримання коштів, що передаються до районного бюджету з сільських бюджетів; спецфонд - 150,1% (додатково до районного бюджету надійшло 2 091 500 грн. внаслідок перевиконання показників по власних надходженнях бюджетних установ).

      За січень-травень 2015 року загальний фонд бюджету району виконано на 168,4% (надійшло 39 млн. 212 тис. грн.

      До районного бюджету надійшло 19 млн. 901 тис. грн. (план виконано на 135,5%). У порівнянні до аналогічного періоду минулого року надходження зросли на 7 млн. 598 тис. грн.

        Уточнений план за 5 місяців поточного року по власних доходах перевиконали усі 30 сільських та Новогуйвинська селищна рада (додатково до їх бюджетів надійшло 10 млн. 715 тис. грн.).  Найбільше перевиконання: Левківська сільська рада 1,8 млн. грн.; Оліївська та Станишівська  – по 1,4 млн. грн.; Глибочицька – 1,3 млн. грн.; Зарічанська – 1,2 млн. грн. А також майже  по півмільйона гривень додатково надійшло до Садківської, Тетерівської сільських та Новогуйвинської селищної рад.

         З метою наповнення районного та місцевих бюджетів ініційовано перед податковими органами та суб’єктами господарювання вирішення питань сплати податків суб’єктами господарювання не за місцем реєстрації, а за місцем фактичного ведення господарської та підприємницької діяльності.

       Відповідно до клопотань районної ради та райдержадміністрації обласною радою надано субвенції загальною  сумою  719 900 грн., зокрема на: оплату праці педагогічним працівникам шкіл, залучених до занять з учнями, які знаходяться на тривалому лікуванні в обласних лікарнях – 435 800 грн.; оздоровлення учнів у денному оздоровчому таборі Новогуйвинської гімназії – 5000 грн.; придбання холодильників для неврологічного відділення Центральної районної лікарні 4000 грн.; придбання електроконвекторів у ФАПи – 12 000 грн.; поточний ремонт Новогуйвинської гімназії – 15 000 грн.; придбання кухонного інвентарю для Високопічської ЗОШ І-ІІІ ст. -7500 грн. Та принтера для Коднянської ЗОШ І-ІІІ ст. – 1600 грн.; на реалізацію заходів Програми розвитку агропромислового комплексу – 23 700 грн. та на поточні видатки бюджетних установ сільських та селищного бюджетів – 211 300 грн.).

         Крім того, сільськими та  селищним   бюджетами    надано    районному    бюджету    субвенцій  на освіту в сумі 400 800 грн. та охорону здоров’я - 5200 грн.

     Використання коштів районного бюджету, як і його наповнення, перебуває під постійним контролем.

           У минулому році розпочато роботу  по переведенню котелень бюджетних установ району з газового опалення на опалення твердим паливом. Так, переведено котельні на опалення твердим паливом Василівської, Пісківської та Троянівської загальноосвітніх шкіл.

            За рахунок субвенції з державного бюджету проведено реконструкцію котелень Сінгурівської та Левківської шкіл, завершені роботи по реконструкції системи теплопостачання з встановленням теплогенеротора модульного для опалення Тетерівської школи.

            На альтернативні види палива переведено окремі котельні закладів охорони здоров’я та культури. У результаті проведених заходів вдалося скоротити споживання природного газу у фізичних обсягах на  99,7 тис.куб.м та грошових обсягах –  на суму 571 300 грн. Економія коштів за опалювальний період склала в цілому 2083 800 грн. На 2015 рік заплановано  перевести на альтернативні види палива системи опалення Кам’янської, Барашівської та Березівської шкіл.

      З метою соціального захисту населення району надано матеріальної допомоги у сумі  35 000 грн. 14 жителям району, що потерпіли внаслідок пожежі, 19 800 грн. 80 громадянам, які перебували у складних матеріальних умовах, та  98 000 грн. 98 дітям сімей військовослужбовців учасників АТО. Надана компенсація фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам, дітям- інвалідам, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги в сумі 278 700 грн., на фінансову підтримку районної організації ветеранів -  22 300 грн.

           На виконання районних програм використано 1 490 100 грн., зокрема на:  Програму  розвитку   архівної   справи  -117 400 грн., забезпечення відкритості в діяльності районної ради та райдержадміністрації – 208 600 грн., виконання заходів Загальнодержавної програми «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини»  800 грн., розвитку фізичної культури і спорту – 36 100 грн.; оздоровлення та відпочинку дітей – 328 700 грн., економічного і соціального розвитку району на -269 700 грн., Комплексну програма  профілактики злочинності в Житомирському районі – 20 000 грн., забезпечення пожежної безпеки – 20 000 грн., забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа – 80 000 грн., розвитку земельних відносин та охорони земель в районі -386 500 грн.

            Виділено 3000 грн. на ремонт квартири дітям-сиротам сім’ї Кльоц із  с.Березівка; на капітальні ремонти шкіл – 1840 100 грн., ремонт приміщення райлікарні – 247 000 грн., капремонт амбулаторій в селах Дениші та Кодня – 197 200 грн.,  на придбання обладнання і предметів довгострокового використання – 1 579 300 грн., надано фінансову підтримку ДКП ВЖРЕКП с.Висока Піч для погашення заборгованості їз страхових внесків до пенсійного фонду – 33 400 грн.; на проведення поточного ремонту водогінної мережі в с.Садки– 50 000 грн., на відкриття групи у ДНЗ «Дивограй» с.Сінгури – 40 000 грн.,  ремонт приміщення БК с.Лука – 23 200 грн., тощо.

                Вільний залишок коштів загального фонду районного бюджету на 01 січня  2015 року становив 4 462 100 грн.   Районною радою частина цих коштів у поточному році спрямовано: 289 400 грн. на покриття недостатності по оплаті праці з нарахуваннями та оплату енергоносіїв; 227 600 грн. – на виконання заходів районних Програм; 122 400 грн. – на поточні ремонти Сінгурівської музичної школи, народного музею с.Кодня, розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок; 60 000 грн. – на фінансову підтримку районної організації ВФСТ «Колос»; на приміщення загальноосвітніх  шкіл (поточні ремонти систем опалення, реконструкцію теплопостачання, тощо) – 812 500 грн.; надання матеріальних допомог громадянам району,  відкриття груп у  ДНЗ, тощо.

         Із загальної суми вільних залишків бюджету району (15 млн. 6 тис. грн.) станом на 1 червня розподілено 5 млн. 599 тис. 500 грн., з яких на захищені статті спрямовано 1,3 млн. грн., на капітальні видатки – 1 млн. 972 тис. грн. Продовжується робота по реконструкції 7 дошкільних навчальних закладів (Березівка, Вереси, Дениші, Левків, Садки, Лука, Тетерівка).  

   За клопотанням керівництва районної ради до Програми економічного і соціального розвитку Житомирської області на 2015 рік включено об’єкти незавершеного будівництва по Житомирському району: реконструкція під школу об’єкта незавершеного будівництва у с.Кодня з потребою коштів за рахунок державного бюджету в сумі 6 500 000 грн. та реконструкцію ДНЗ «Журавлик» у с.Вереси з потребою коштів за рахунок державного бюджету в сумі 1 948 000 грн.

Вирішено питання переведення Озерненської лікарської  амбулаторії загальної практики-сімейної медицини у нове приміщення бувшого військового штабу, проведено ремонт цього приміщення. 

Керівництвом районної ради спільно з райдержадміністрацією ведеться робота із Високопічською, Коднянською, Левківською, Троянівською та Сінгурівською сільськими радами по обговоренню та можливому впровадженню проектних ідей щодо створення бізнес-планів для створення районних (сільських) гуртових ринків.

Власність, фінанси, земля та організація влади є основою для самодостатньої життєдіяльності кожної територіальної громади. Саме тому одним із основних напрямків роботи  Житомирської ради та голови районної ради у звітному періоді, на ряду із виконанням бюджету та вирішення питань життєзабезпечення територіальних громад району,  було і залишається здійснення повноважень по управлінню об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ району.

З 2014 року розпочато роботу із забезпечення оформлення районною радою та її комунальними установами і закладами документів на право спільної  власності територіальних громад району на приміщення та землі, на яких вони розташовані. Виготовляється документація на  землі, на яких розміщені приміщення районної ради,  відділу культури і туризму, територіального центру по обслуговуванню одиноких непрацездатних громадян та приміщення, де раніше розташовувалося комунальне підприємство «Агроводсервіс».  

У процесі підготовки оформлення землі під усіма закладами освіти та охорони здоров’я. Виготовлено документи на право власності цілісного майнового комплексу районної лікарні, на даний час там оформляється земля.  Роботу по проведенню державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та земельні ділянки продовжуємо і надалі: плануємо охопити якнайбільшу кількість  закладів та установ. 

Підвищення ефективності використання комунального майна забезпечується шляхом передачі його в оренду фізичним та юридичним особам. Оренда дає змогу максимально зберегти це майно від знищення та розкрадання, сприяє розвитку малого і середнього бізнесу, створенню нових робочих місць, а відтак зниженню рівня безробіття і головне є одним із джерел поповнення районного бюджету коштами від сплати за користування цим майном.

У 2014 році  від оренди  нерухомого майна надійшло 180 тис. грн., з яких 90 тис. грн. – до районного бюджету, інші 90 тис. грн.  – залишилися на рахунках  балансоутримувачів та використовуються на їх матеріально-технічне забезпечення. За 5 місяців поточного року від оренди отримано 70 тис. грн., які також розподілено навпіл (35 тис. грн. – до районного бюджету, інші 35 тис. грн. -  балансоутримувачу). За планом передбачається упродовж поточного року отримати від оренди майна кошти в сумі 300 тис. грн.

У районній раді на контролі перебуває 100 договорів оренди нерухомого майна та 1 договір про передачу в оперативне управління (приміщення райвійськкомату). Лише у поточному році укладено 26 договорів оренди.  Як правило,  та у відповідності до вимого чинного законодавства України усім бюджетним установам орендна плата встановлюється у розмірі 1 грн. на рік. Така ж орендна плата встановлена і для дитячо-юнацьких спортивних шкіл, дитячих садочків.

         До спільної власності територіальних громад району  належать об’єкти з різних сфер діяльності. Так, діють комунальні підприємства: «Центральна районна аптека № 118», «Архітектура». Комунальне підприємство «Агроводсервіс» перебуває у стадії ліквідації.  Медичну допомогу населенню району надають комунальні установи районної ради «Територіальне стоматологічне об’єднання» та «Центральна районна лікарня», що охоплює мережу закладів у складі 18 амбулаторій загальної практики - сімейної медицини, 18 фельдшерсько-акушерських та 24 фельдшерських пунктів, одна дільнична лікарня. До мережі навчальних закладів Житомирського району входять 2 гімназії, 21 загальноосвітня школа І-ІІІ ст., 12 загальноосвітніх шкіл І-ІІ ст. та 4 загальноосвітні школи І ст., в яких навчається 5112 учнів.  Освітній процес забезпечують 740 педагогічних працівників.

 

     Мережу позашкільних закладів складають: Сінгурівський міжшкільний навчально-виробничий комбінат, Станція юних натуралістів, Центр дитячої та юнацької творчості. У сфері фізичної культури і спорту працюють комунальні установи районної ради «Дитячо-юнацький клуб фізичної підготовки «Орбіта» та «Новогуйвинська дитячо-юнацька спортивна школа», а також районна організація Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос».

           У сфері культури діє 6 комунальних закладів районної ради: «Центральна районна бібліотека», «Районна бібліотека для дітей», «Районний будинок культури», Новогуйвинська та Сінгурівська музичні школи та їх філіали, Високопічська школа мистецтв. Серед районних аматорських колективів звання «Народний»  мають «Хор районного будинку культури» та Народний аматорський вокально-інструментальний ансамбль  «Джерела», а  звання «Зразковий»: Зразковий хореографічний колектив районного будинку культури «Юність» (с. Троянів), Зразковий хореографічний колектив  «Посмішка» районного будинку культури.       

На особливу увагу заслуговує одна з найважливіших ділянок роботи, передбачена законами України «Про звернення громадян» та  «Про доступ до публічної інформації» щодо проведення особистих прийомів громадян керівництвом районної ради та розгляду письмових звернень юридичних та фізичних осіб, а також з питань доступу до публічної інформації.

         За 2014 рік загальний документообіг районної ради  складає 3902  документи, у тому числі вхідної документації – 1548, серед якої: звернень громадян – 253, запитів на публічну інформацію -12; вихідної документації – 1824, зокрема листування із громадянами щодо розгляду їх звернень та скарг складає 272 листи, відповіді за доступом до публічної інформації – 15.

       За цей період підготовлено та видано 210 розпоряджень голови районної ради з різних сфер діяльності (з основної діяльності - 66, кадрової роботи - 133, адміністративно-господарських питань - 11),  складено 62 протоколи різних засідань районної ради та її органів. 

     З початку поточного року  видано 123 розпорядження, з яких: з основної діяльності – 20, з адміністративно-господарських питань – 7, з кадрових питань – 94. Надійшло звернень від фізичних осіб – 101, від юридичних -  685; запитів на публічну інформацію - 2; направлено від районної ради  687  листів. Складено 27 протоколів різних засідань.

Районна рада та утворені нею органи здійснюють свою діяльність гласно та відкрито. І найвагомішим носієм інформації про діяльність районної ради є її офіційний веб-сайт. Певна  інформація друкується також у районній газеті «Приміське життя», з редакцією якою райрадою укладено відповідні договори на висвітлення діяльності.

За допомогою цих ресурсів громадськість має можливість оперативно дізнаватися про події, що відбуваються у районній раді та районі загалом, знайомитися з проектами та рішеннями ради, постійних комісій, протоколами їх засідань, розпорядженнями голови районної ради, про відзнаки та заохочення, тощо. На офіційному веб-сайті районної ради запроваджено нові рубрики: «Очищення влади», «Комісія з питань поновлення прав реабілітованих», «Громадські формування», «Використання коштів у селищній, сільських радах». Існує розгалужена система інформаційних банерів, за допомогою яких відвідувачі сайту можуть отримати потрібну інформацію з інших сайтів. 

На сайті районної ради також оприлюднюються листи-відповіді, отримані на адресу районної ради на її звернення.

Окрім інформації про діяльність районної ради, ми розміщуємо і іншу корисну для населення району інформацію: про вимоги законодавства щодо отримання земельних ділянок, правила їх реєстрації, пільги, субсидії, зразки заповнення бланків декларацій та заяв на отримання субсидій, соціальні гарантії, нове у занодавстві,  про волонтерський рух, реабілітацію наших воїнів, благодійну допомогу, оздоровлення, психологічну підтримку, ведення здорового способу життя,  розвитку зеленого туризму, новини культури, організації власної справи та реєстрацію підприємницької діяльності, підтримки і розвитку громадських організацій тощо. Відкрита рубрика «Дуже потрібна робота» є орієнтиром  і для переселенців із зони АТО та безпосердньо учасників АТО, які повернулися до мирного життя. Публікується інформація про різні міжнародні проекти та програми, які можуть бути реалізовані на території нашого району як громадами, так і закладами культури, освіти - це і Фонд Бьйоля, Монсанто, Проекспо, ПРО ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», проект «100 000 книжок для сільських бібліотек», а також різні інші гранти. 

Так, у конкурсі фонду «Монсанто» виграно грант Зарічанською бібліотекою у проекті «Бібліотека – громада: відкритий простір». Даний проект спрямований на перетворення сільських бібліотек на сучасні інформаційні центри, загальною метою якого є створення сучасних центрів суспільної активності заради розвитку місцевих громад.

      За кошти фонду Монсанто у приміщенні бібліотеки с.Зарічани встановлено сучасний комп’ютер та ноутбук разом з усієї необхідною технікою, а також фонд бібліотеки поповнився сучасною літературою, електронною та друкованою періодикою та іншими інформаційними ресурсами.

Технічні можливості веб-ресурсу районної ради передбачають автоматичне надання інформації про дати оприлюднення документів, що передбачено Законом України «Про доступ до публічної інформації». Створено належні умови для зворотнього зв’язку з користувачами сайту.

  З 1 квітня 2014 року, з дати ухвалення  Урядом України Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні мною організовано цілий ряд інформаційних та просвітницьких заходів з цих питань. Посередництвом офіційного веб-сайту, районної газети «Приміське життя» та шляхом проведення семінарів, нарад, засідань Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові районної ради  доводить до  населення та  органів і посадових осіб місцевого самоврядування Житомирського району інформацію про прийняті законодавчі та нормативні акти, їх вимоги та шляхи реалізації.

Предметом інформації були  як офіційні документи, так і роз’яснення й коментарі до них Міністерства  регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Асоціацій міських, селищних, сільських рад, експертів, політологів,  громадських організацій.

 Ми постійно розповідаємо про реформи, у тому числі реформу місцевого самоврядування, територіальну реформу, співробітництво територіальних громад у вирішенні питань життєзабезпечення їх жителів. Це друковані та презентаційні матеріали, відеоролики, порівняльні таблиці, схеми,  економічні та фінансові розрахунки, варіації можливого формування  об’єднаних громад  району (розроблено та економічно обгрунтовано близько 10 варіантів). 

       Мною, як депутатом районної ради та її керівником, упродовж звітного періоду проводилися зустрічі із мешканцями територіальних громад району та працівниками підприємств, установ та організацій, що здійснюють свою діяльність на території району. Такі зустрічі відбувалися як на зборах громадян за місцем проживання, так і на робочих місцях, бо їх метою було  вирішення проблем громад та спрямування потенціалу органів місцевого самоврядування, активної громадськості сіл та селищ на реалізацію місцевих проектів, оскільки уся моя діяльність  здійснюється під девізом: «У районної ради немає «не наших питань», ми робимо те, чого вимагає сьогодення».  Саме тому я неодноразово виступала на телебаченні, по радіо, на шпальтах районної газети «Приміське життя», доводячи до наших громадян необхідну для них інформацію.

         Упродовж останнього року налагоджено співпрацю із міжнародними, благодійними, волонтерським організаціями. Для вирішення питань по забезпеченню наших військових одягом, медикаментами, продуктами харчування, різним приладдям та обладнанням ми  співпрацюємо із волонтерською сотнею Монреалю (представники української діаспори із провінції Квебек Канади), обласним Благодійним фондом «Турбота та милосердя», до якого працівники різних установ та організацій району добровільно перераховують кошти, благодійним фондом «Людяність», громадським об’єднанням небайдужих людей «Волонтери Полісся», організовуємо різні акції, кошти від отримання яких спрямовуємо також на ці цілі. Значну допомогу військовим та переселенцям надають органи місцевого самоврядування району та жителі району, які відгукуються на допомогу.  Завдяки спільним зусиллям відправлено велику кількість вантажів  нашим воїнам у зону бойових дій, мирним жителям, переселенцям.

      Спільно з  директором  інформаційного центру допомоги тимчасовим переселенцям зі Сходу у Житомирській області Виноградським А. вирішували питання забезпечення продуктами харчування, одягом та предметами необхідного вжитку  вимушених переселенців, які оселилися у 2014 році у таборі «Віра. Надія. Любов» у Зарічанах.  

        Завдяки братській  допомозі литовських друзів 95-й окремій аеромобільній бригаді доставлено броньований мерседес та предмети вояцького вжитку, а уже цього літа діти наших воїнів запрошуються у литовський табір військово-патріотичного виховання.

        Закуповувалися та відправлялися нашим воїнам генератори струму, радіостанції, паливно-мастильні матеріали, взуття (берци), балаклави, рукавиці, карімати, термобілизна, шкарпетки, медичні препарати, вітаміни, тощо.

            Організовуємо сім’ям наших героїчних воїнів відпочинок та оздоровлення їх дітей, у тому числі і за кордоном. За сприяння волонтерських організацій «Волонтерська сотня», «Діти Героїв», «Жовто-блакитні крила», Міжнародного благодійного фонду «Країна милосердя», Центру дітей та молоді Литви,  Малої академії наук України, дипломатичних представництв різних країн діти учасників АТО відпочивали та оздоровлювалися у Польщі, Литві,  Грузії.

          Окремі родини взяли під опіку представники української діаспори у Німеччині.

        Частина дітей була направлена на оздоровлення у табори відпочинку та санаторії України: у Чернівці, санаторій «Хвиля» Київського водоканалу,  дитячий оздоровчий закладу при обласному санаторію радіаційного захисту для дорослого та дитячого населення в с.Дениші

       Уже за кілька днів (20 червня) 12 дітей відбудуть до Угорщини на відпочинок у молодіжний табір імені Спрінгера Ференца на березі озера Веленце. Такі тури організовуються кожних сім днів за підтримки почесного Консульства Республіки Угорщина.

         Діти учасників АТО цього року відвідали у кінотеатрі «Україна» Міжнародний фестиваль дитячого кіно, а мною було їм особисто вручено невеличкі подарунки.

          Чотирьом дітям-сиротам, що є цьогорічними випусниками наших шкіл,  та їх опікунам також організовано зустріч, вручено подарунки (солодощі та  книги «Історія успіху»).

       Наразі вирішується питання щодо оздоровлення дітей району. Я вийшла з ініціативою виділити 99 тисяч грн. з районного бюджету  на закупівлю путівок для дітей у рамках районної програми з оздоровлення, а також до усіх сільських та селищної рад направлені відповідні клопотання – прийняти місцеві програми по оздоровленню дітей, виділити частину коштів із сільського бюджету та по потребі звернутися до районного бюджету для надання відповідної субвенції.

           Також на дану сесію ініціюється питання, яке уже погоджено з усіма постійними комісіями, щодо виділення коштів (по 5 тисяч гривень на кожного депутата) на здійснення депутатських повноважень та спрямування цих коштів на оздоровлення дітей. Крім того,  на цю сесію вноситься також і питання про внесення змін до районної програми по оздоровленню дітей.

       Працюємо із органами місцевого самоврядування та виконавчої влади усіх рівнів, закладами культури, освіти, спорту, охорони здоров’я, підприємствами, установами, організаціями району та області, Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій Житомирської облдержадміністрації та обласної ради, Житомирською філією Київського інституту бізнесу та технологій, Житомирським національним агроекологічним університетом, Національною академією державного управління при президентові України, місцевими громадськими, ветеранськими організаціями, Міжнародним зоозахисним фондом «Чотири лапи», благодійними організаціями «Фонд громади Житомира», «Відродження Прикарпаття», Українською бібліотечною асоціацією,  Житомирським туристичним клубом «Полісся», Житомирською обласною жіночою організацією «Берегиня Полісся», обласним представництвом Червоного Хреста, Інститутом політичної освіти, у якому за Програмою «Матра» Посольства Королівства Нідерландів в Україні» 3 депутати районної ради: Михайлов Антон Миколайович,  Тичинська Олена Ігорівна та Козел Василь Васильович у 2014 році пройшли курс навчання  на тему «Земельні відносини», а працівники районної ради курс навчання за програмою доступу до публічної інформації.  Налагоджено співпрацю із Міжнародною громадською організацією «Земляцтво житомирян», яка цими днями відзначила своє 20-річчя з дня заснування. Продовжуємо активну співпрацю із Державним підприємством «Житомирське лісове господарство» (керівник Карчевський Руслан Анатолійович). За період проведення весняного місячника в районі, участь у якому приймала також і районна рада і працівники виконавчого апарату,  було створено плантацію для новорічних ялинок та висаджено зелених насаджень у кількості 3,9 тис. дерев. Усього висаджено 1,2 млн. саджанців головних лісоутворюючих порід. Проведено заходи із санітарного очищення лісів, рекреаційних майданчиків, лісових стежок та стихійних сміттєзвалищ.  Було вивезено 1,5 тонн сміття та побутових відходів. Також дане підприємство активно сприяє розвитку туризму на території району, підтримуючі ініціативи районної ради. Цього року ми спільно вирішили питання щодо підготовки території та забезпечили інформаційний супровід змагань у Денишах з туризму, спортивного орієнтування, скелелазіння, взяття водних перешкод. Там організовано місце для парковки, туалети, налагоджений сміттєвивіз.  Житомирська асоціація спортивного та гірського туризму готова взяти під опіку і охорону унікальні місця в районі Денишів, а в подальшому подабти про надання їм статусу Національного парку. Тут вдалося влаштували  два Чемпіонати України – зі скелелазіння серед студентства та зі спортивного гірського туризму, відкритий Чемпіонат Житомирської області зі спортивного гірського туризму та Всеукраїнський Кубок Москальцова. Приймаючою стороною були Житомирські федерації зі спортивного туризму та федерація альпінізму. Серед учасників  придставники різних регіонів країни та навіть закордонні гості Також керівництво та представники районної ради беруть участь в організації  та проведенні різних заходів, що відбуваються у районі: як з нагоди державних, професійних свят, так і  різних конкурсів, фестивалів.

        У підвищенні ефективності діяльності районної ради немалу роль відіграє виконавчий апарат районної ради. Протягом року працівники апарату здійснювали організаційне, правове, інформаційне, аналітичне, матеріально-технічне забезпечення діяльності районної ради, постійних комісій, президії районної ради, забезпечували взаємодію з органами виконавчої влади, органами та посадовими особами місцевого самоврядування, надавали їм при необхідності консультативно-методичну допомогу.

       У звітному періоді ми добивались тісної взаємодії виконавчого апарату ради та депутатського корпусу. Вони спільно працювали над підготовкою пленарних засідань та засідань постійних, тимчасових, контрольних, громадських  комісій, попередньо вивчали стан справ з обговорюваних проблем, відпрацьовували проекти рішень, висновків та рекомендацій комісій. У виконавчому апараті працює, крім голови ради,  8 посадових осіб місцевого самоврядування, секретар керівника, завідуючий господарством, водій, 4 сторожі, 2 прибиральниці та  двірник. 

           Шановні депутати та запрошені!

На завершення звіту хочу подякувати усім депутатам районної ради, які ефективно працюють у депутатських комісіях, сумлінно виконують депутатські обов’язки як під час сесійних форм роботи, так і у виборчих округах.

Висловлюю слова подяки районній державній адміністрації, її структурним підрозділам, керівництву та депутатам обласної ради, обласній державній адміністрації, сільським та селищній радам, усім сільським і селищному  головам, громадським та благодійним організаціям за ділову співпрацю та порозуміння у вирішенні актуальних питань територіальних громад району.

Хочу запевнити всіх присутніх в тому, що районна рада і надалі відкрита для усіх пропозицій стосовно вирішення питань, які віднесені до її компетенції, готова до співпраці з усіма, кому не байдужий Житомирський район.

Щиро дякую усім, хто допомагав  змінювати життя району на краще.

 

           Дякую за увагу!

Ви тут: Головна документи Документи 8 скликання Звіти депутатів Звіти депутатів попередніх скликань Звіт голови Житомирської районної ради Парфентієвої Т.М. про свою діяльність, роботу районної ради 6 скликання