7-10-381 Про звернення до Верховної Ради України

                                                                        герб

 У К Р А Ї Н А
ЖИТОМИРСЬКА РАЙОННА РАДА
РІШЕННЯ № 381
десята сесія сьомого скликання 
16 травня 2017 року

Про звернення до
Верховної Ради України

З метою збереження національного багатства українського народу, а саме землі, керуючись ст. 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», враховуючи звернення депутатів Кам'янської районної ради Черкаської області, групи аграрії Житомирського району, громадської організації «За добробут селян» та депутатської фракції ВО«Свобода», районна рада

ВИРІШИЛА:

1. Підтримати звернення депутатів Кам'янської районної ради Черкаської області, групи аграрії Житомирського району, громадської організації «За добробут селян» та депутатської фракції ВО«Свобода» щодо недопущення прийняття закону про ринковий обіг земель сільськогосподарського призначення в Україні.
2. Звернутися до Верховної Ради України щодо недопущення ринку земель сільськогосподарського призначення в Україні (додається).
3. Доручити голові районної ради Крутію С. Г. підписати та надіслати дане звернення адресату.

Голова районної ради                               С. Г. Крутій

Верховній Раді України

Звернення депутатів
Житомирської районної ради 7 скликання
щодо недопущення прийняття закону про ринковий обіг земель сільськогосподарського призначення в Україні

Відповідно до ухваленого рішення Ради директорів Міжнародного Валютного Фонду від 03 квітня 2017 року про виділення Україні четвертого траншу у розмірі 1 млрд. доларів США, українська сторона зобов'язана ухвалити Закон про ринковий обіг земель сільськогосподарського призначення вже у травні поточного року, що призведе до відміни мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення з 1 січня 2018 року.
Земля є виключно "об'єктом права власності" українського народу і "основним національним багатством" як визначено Конституцією України. Володіння землею визначає державність українського народу. Українська земля сільськогосподарського призначення не має бути товаром. Ринок землі має стосуватися землі під нерухомістю, яка є приватною власністю, і присадибних земельних ділянок. Натомість, сільськогосподарські землі можуть бути об'єктом довгострокової оренди з правом родинної спадщини.
У державі має бути створено національний земельний банк ‒ тільки він зможе скуповувати приватизовані паї, якщо ж людина, все ж таки, має бажання продати свою землю. Водночас, має існувати заборона на продаж землі іноземцям чи особам без громадянства, але у час, коли в Україні триває війна та понад 80% населення живе за межею бідності, не можливо створити ринок землі без порушення прав громадян України. Також при тому рівні корупції, який існує на сьогоднішній день, дуже складно забезпечити прозорість фінансових операцій з продажу земельних ділянок, та є велика ймовірність того, що більшість українських земель буде просто вкрадена у власників.
Із запровадженням ринку земель стає очевидним, що земля дістанеться певному олігархічному колу осіб, оскільки малий та середній бізнес не спроможний викупити землі. Таким чином українці матимуть статус найманих працівників, а не господарів своєї землі. Вже зараз десять найбільших агрохолдингів володіють (на правах власності чи оренди) мільйонами гектарів та чинять тиск щодо відмови від землі на малі сільськогосподарські підприємства та на сімейні ферми. Скасування з 1 січня 2017 року спеціального режиму оподаткування для сільськогосподарських товаровиробників призвело до ще більшого занепаду і дефіциту коштів у фермерських господарствах.
Володіння землею визначає нашу державність. Аграрна сфера - не лише галузь виробництва найважливіших продуктів, а й життєвий уклад значної частини населення країни. Сьогодні він руйнується, і тому правильні дії в сільськогосподарському секторі економіки мають ключове значення для країни. Україна - суверенна держава, і жодна іноземна організація не повинна диктувати, які закони нами повинні або не повинні прийматися.
Саме тому ми виступаємо категорично проти скасування мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення, а отже, проти ринкового обігу землі сільськогосподарського призначення в Україні, поки не буде здійснена прозора та цивілізована земельна реформа з дотриманням вимог Конституції України щодо прав громадян України та в інтересах українського народу.
Отже, просимо вжити всіх необхідних заходів для недопущення скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, не допустити створення механізмів, що дозволятимуть торгувати землею сільськогосподарського призначення в обхід мораторію, зокрема за допомогою ухвалення закону про обіг сільськогосподарських земель, яким пропонується де-факто торгувати землею вже з 1 липня 2017 року.

За дорученням депутатів

голова Житомирської районної ради                      С. Г. Крутій

Звернення ухвалено на 10 сесії
районної ради 7 скликання
від 16.05.2017р., рішення №381

 

Ви тут: Головна документи Архів 7 скликання VII скликання Рішення сесій 7-10-381 Про звернення до Верховної Ради України