Про Положення про порядок формування та затвердження списку присяжних та народних засідателів Житомирського районного суду

 

                                                                        герб                                          Проект

 

                                                                     У К Р А Ї Н А
                                                     ЖИТОМИРСЬКА РАЙОННА РАДА
                                                                     РІШЕННЯ № ______
                                          (тридцять друга сесія шостого скликання)

від  «___» ___________ 2015 р.                                    

Про Положення про порядок

формування та затвердження списків

присяжних та народних засідателів

Житомирського районного суду

Житомирської області

 

Керуючись статтею 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статями 58, 58-1, 59 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», районна рада

ВИРІШИЛА:

1.Затвердити Положення про порядок формування та затвердження списку присяжних та народних засідателів Житомирського районного суду Житомирської області (додається).

2.Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію з питань законності,  правопорядку і прав людини.

 

Голова районної ради                                                           Т.М.Парфентієва

 

Розробник проекту рішення:
виконавчий апарат районної ради 

Відповідальна особа: Подорожна Т.Л.,

начальник організаційного відділу, 42-47-

 

П Р О Е К Т

 

 

                                                                                                                                                                                                                  ПОЛОЖЕННЯ

про порядок формування та затвердження спискіприсяжних  та народних засідателів

Житомирського районного суду Житомирської області

 1.ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1.   Це Положення визначає порядок формування та затвердження Житомирською районною радою списків присяжних та народних засідателів Житомирського районного суду Житомирської області відповідно до Конституції України, Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та інших законів.

1.2.   Присяжним, народним засідателем є громадянин України, який у випадках, визначених процесуальним законом, вирішує справи у складі суду разом із суддею, забезпечуючи згідно з Конституцією України безпосередню участь народу у здійсненні правосуддя.

1.3.   Список присяжних Житомирського районного суду Житомирської області  затверджується рішенням Житомирської районної ради один раз на два роки і переглядається у разі необхідності за поданням Територіального управління Державної судової адміністрації України у Житомирській області.

1.4. Список народних засідателів Житомирського районного суду Житомирської області  затверджуються рішенням Житомирської районної  ради раз на чотири роки і переглядаються у разі необхідності, але не рідше ніж раз на два роки.

1.5.   Формування та затвердження списку присяжних та народних засідателів Житомирського районного суду Житомирської області проводяться на принципах:

-       законності;

-       гласності та відкритості;

-       неухильного додержання прав і свобод громадянина; 

-       добровільності;

-       залучення народу до здійснення правосуддя;

-       додержання прав місцевого самоврядування. 

2. ВИМОГИ ДО КАНДИДАТІВ

У ПРИСЯЖНІ, НАРОДНІ ЗАСІДАТЕЛІ

2.1.   До списку присяжних, народних засідателів Житомирського районного суду Житомирської області може бути включений громадянин України, який:

-       досяг тридцятирічного віку;

-       постійно проживає на території  Житомирського району (території, на яку поширюється юрисдикція Житомирського районного суду);

-       дав згоду бути присяжним, народним засідателем.

2.2.   Не підлягають включенню до списку присяжних, народних засідателів Житомирського районного суду Житомирської області громадяни:

-       визнані судом обмежено дієздатними або недієздатними;

-       які мають хронічні психічні чи інші захворювання, що перешкоджають виконанню обов’язків народного засідателя, присяжного;

-       які мають не зняту чи не погашену судимість;

-       народні депутати України, члени Кабінету Міністрів України, судді, прокурори, працівники органів внутрішніх справ та інших правоохоронних органів, військовослужбовці, працівники апаратів судів, інші державні службовці, адвокати, нотаріуси;

-       громадяни, які досягли шістдесяти п’яти років;

-       особи, які не володіють державною мовою. 

3. ПОРЯДОК ФОРМУВАННЯ СПИСКУ

КАНДИДАТІВ  У ПРИСЯЖНІ

3.1.   Підставою для формування списку присяжних Житомирського районного суду Житомирської області  є подання Територіального управління Державної судової адміністрації України в Житомирській області, оформлене відповідно до вимог Закону України «Про судоустрій та статус суддів».

3.2.   Враховуючи подання Територіального управління Державної судової адміністрації України в Житомирській області, виконавчий апарат Житомирської районної ради  через засоби масової інформації, офіційний веб-портал Житомирської районної ради  (www.ztrada.gov.ua), сільські та селищну ради Житомирського району, забезпечує інформування громадськості про пошук кандидатів у присяжні Житомирського районного суду Житомирської області, вимоги до кандидатів у присяжні, необхідний перелік документів та контактні дані структурного підрозділу або відповідальної особи  виконавчого апарату Житомирської районної ради, відповідальних за формування списку присяжних.

3.3. Для включення до списку присяжних кандидат у присяжні Житомирського районного суду Житомирської області подає документи, визначені пунктом 3.4 цього Положення,  до  виконавчого апарату Житомирської районної ради.

3.4.   Заява про включення до списку присяжних Житомирського районного суду Житомирської області повинна містити інформацію щодо:

-         прізвища, ім’я та по батькові кандидата у присяжні;

-         постійного місця проживання;

-         згоди особи бути присяжним Житомирського районного суду Житомирської області;

-         відсутності обставин, що унеможливлюють його участь у здійсненні правосудд

Заява повинна також містити згоду кандидата у присяжні на використання його персональних даних відповідно до Закону України «Про захист персональних данДо заяви додаються:

-         ксерокопії паспорта громадянина України (1-2 сторінки та сторінка з інформацією про останнє місце реєстрації проживання кандидата);

-         довідка з місця роботи (для працюючих);

-         завірена фотокопія трудової книжки або пенсійного посвідчення (для непрацюючих та пенсіонерів);

-         документ, що підтверджує відсутність судимостей;

-         документ, що підтверджує відсутність хронічних психічних чи інших захворювань, що перешкоджають виконанню обов’язків присяжного;

-         згода на обробку персональних даних відповідно до Закону України «Про захист персональних даних».

       У  зв’язку з тим, що безкоштовна довідка  про відсутність судимостей  виготовляється  упродовж 30 днів, а  районна рада  відповідно до Закону України «Про судоустрій та статус суддів» має  протягом двох місяців з моменту отримання подання  Територіального управління Державної судової адміністрації України у Житомирській області сформувати та затвердити такі списки та відповідно до вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» проект рішення із даного питання оприлюднити не пізніше як за 20 робочих днів до дня його затвердження, довідка  про відсутність судимостей у такому випадку може надаватися кандидатом у присяжні  додатково, але не пізніше дати розгляду даного питання на пленарному засіданні районної ради. У такому випадку кандидат у присяжні зазначає у заяві про те, що судимості не має та довідка про відсутність судимостей буде надана ним додатково після її видачі органами внутрішніх справ.

      Одночасно кандидат у присяжні ознайомлюється із вимогами статей  Закону України «Про судоустрій та статус  суддів» у частині «Народні засідателі та присяжні».

3.5.   Житомирська районна державна адміністарція, сільські, селищна ради,  трудові колективи Житомирського району, постійні комісії районної ради,  сприяють  Житомирській районній раді у пошуку кандидатів у  присяжні для Житомирського районного суду Житомирської області.

3.6. Житомирський районний відділ управління Міністерства внутрішніх справ України в Житомирській області сприяє Житомирській районній раді  в отриманні інформації про відсутність судимостей у кандидатів у присяжні Житомирського районного суду Житомирської області.

3.7. Заклади охорони здоров’я міста Житомира та Житомирського району забезпечують проходження медичного обстеження кандидатів на предмет відсутності хронічних психічних чи інших захворювань, що перешкоджають виконанню обов’язків присяжного.

3.8. Організація формування списку кандидатів у присяжні Житомирського районного суду в Житомирській області здійснюється виконавчим апаратом Житомирської районної ради.

 

4. ПОРЯДОК ФОРМУВАННЯ СПИСКУ КАНДИДАТІВ
У НАРОДНІ ЗАСІДАТЕЛІ

4.1.   Підставою для формування списку народних засідателів Житомирського районного суду Житомирської області є подання Житомирського районного суду, оформлене відповідно до вимог Закону України «Про судоустрій та статус суддів».

4.2. Формування списку кандидатів у народні засідателі відбувається  відповідно до вимог пунктів 3.2 – 3.8 цього Положення.

  

5. ПОРЯДОК ЗАТВЕРДЖЕННЯ СПИСКУ ПРИСЯЖНИХ,

НАРОДНИХ ЗАСІДАТЕЛІВ

5.1.    Структурний підрозділ або відповідальна особа виконавчого апарату Житомирської районної ради здійснює підготовку поданих документів, зазначених у пункті  3.4. цього Положення, формує список кандидатів у присяжні/народні засідателі, готує проект рішення з даного питання, забезпечує його оприлюднення відповідно до вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації»  та подає для розгляду на засіданні постійної комісії з питань законності, правопорядку і прав людини.

5.2.    Про день та місце засідання постійної комісії, на якому розглядатимуться кандидатури у присяжні/народні засідателі  Житомирського районного суду Житомирської області,  заздалегідь повідомляються депутати Житомирської районної ради та громадськість шляхом публікування відповідної інформації у районній газеті «Приміське життя» та на офіційному веб-сайті Житомирської районної ради.

5.3.    Інформація про кандидатури осіб, які пропонуються для затвердження присяжними або народними засідателями Житомирського районного суду Житомирської області заздалегідь до засідання постійної комісії публікується на офіційному веб-сайті Житомирської районної ради (www.ztrada.gov.ua) у формі проекту рішення  та у  відповідності до вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації».

5.4.    За результатом розгляду кандидатур та аналізу відповідних документів, постійна комісія Житомирської районної ради з питань законності, правопорядку і прав людини приймає рішення у формі висновків та рекомендацій, якими погоджує або непогоджує запропонований проект рішення та сформований список чи окремі кандидатури або ж вносить інші пропозиції.

5.5.    У разі, якщо постійна комісія з питань законності, правопорядку і прав людини з різних причин не змогла розглянути запропонований проект рішення та сформований список кандидатів у присяжні або народні засідателі, право розглядати дане питання передається постійній комісії з питань депутатської етики, забезпечення діяльності депутатів та місцевого самоврядування або президії районної ради.

5.6.    Затверджений список присяжних, народних засідателів Житомирського районного суду Житомирської області оприлюднюється у районній газеті «Приміське життя» та на офіційному веб-сайті Житомирської районної ради (www.ztrada.gov.ua).

5.7.    Список присяжних, народних засідателів Житомирського районного суду Житомирської області разом з їхніми контактними даними  та рішенням про затвердження направляється до Житомирського районного суду Житомирської області та Територіального управління Державної судової адміністрації України в Житомирській області.

 

Заступник голови районної ради                                              А.М.Михайлов

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ви тут: Головна документи Архів 7 скликання VII скликання Проекти рішень 32 сесія VI скликання Про Положення про порядок формування та затвердження списку присяжних та народних засідателів Житомирського районного суду