Новини

За порушення правил щодо карантину людей та санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм встановлено адміністративну та кримінальну відповідальність

Верховна Рада України 17 березня на позачерговому засіданні ухвалила закони, що спрямовані на боротьбу із поширенням коронавірусу.

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)»,  встановлено адміністративну відповідальність для осіб, які можуть бути інфіковані коронавірусом, і які або самовільно залишили місце карантину, або приховали з ким контактували, а також посилено кримінальну відповідальність за порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням: внесено зміни у статтю 443. «Порушення правил щодо карантину людей» Кодексу України про адміністративні правопорушення, якими передбачено, що порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб», іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними захворюваннями,  тягне за собою накладення штрафу:

- на громадян від 1000 до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – це від 17 тис. до 34 тис. грн;

- на посадових осіб - у сумі від 2000 до 10000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - від 34 тис. до 170 тис. грн.

Відповідно до внесених змін  до Кримінального кодексу України, а саме до статті 325. «Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням», порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань, означатиме:

-або штраф від 1000 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - це від 17 тис. грн до 51 тис. грн;

- або арешт на строк до 6ти місяців;

- або обмеженням волі на строк до 3х років;

- або позбавленням волі на строк до 3х років.

Ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, - караються позбавленням волі на строк від 5 до 8 років.

Також адміністративна відповідальність передбачена за неоприлюднення або порушення порядку оприлюднення інформації про закупівлі, а також ненадання інформації, документів та матеріалів у випадках, передбачених законом. За це на службових (посадових), уповноважених осіб може бути накладено штраф:

Ø у сумі від 700 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 11,9 тис. грн до 17 тис. грн);

Ø ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення за одне з цих правопорушень, тягнуть за собою накладення штрафу у сумі від 1000 до 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 тис. грн до 25,5 тис. грн).

Ви тут: Головна За порушення правил щодо карантину людей та санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм встановлено адміністративну та кримінальну відповідальність