Новини

У Житомирському районі вп’яте стартувала військово-патріотична гра «Джура»

3Джура
1Джура
2Джура
4Джура
5Джура
6Джура
7Джура
8Джура
9Джура
10Джура

5 червня у Зарічанах на місцевому стадіоні відбулося урочисте відкриття чергових щорічних військово-спортивних змагань «Сокіл» («Джура»).

Відкрив та керував парадом похідний отаман Ігор Єпіфанцев. Право підняти Державний Прапор України отримали минулорічні переможці - представники рою «Нащадки козаків» Озерненнської гімназії.

Учасників гри – представників роїв юних джурівців району – та гостей заходу виконанням українських пісень привітав оркестр Житомирського військового інституту ім. С.П.Корольова. А виконанням вітчизняних козацьких хореографічних композицій вкотре приємно здивували господарі заходу учні Луківської (Станишівська ОТГ) та Коднянської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Авторською піснею «Рідна земля» зворушив душі усіх без винятку Олександр Цьопич.

Міцного здоров’я, вдалих виступів, наполегливої боротьби, козацького вишколу, гарту, гарного настрою, незабутніх вражень від змагань, волі до перемоги і незламного патріотичного духу побажали учасникам «Джури» секретар Станишівської ОТГ Катерина Клименко, заступник голови Житомирської райдержадміністрації Микола Козарчук, заступник голови Житомирської районної ради Василь Стах, представник народного депутата України, депутат райради Василь Козел, в.о. начальника відділу освіти, національно-патріотичного виховання, молоді та спорту Руслана Дмитрієва, голова громадської ради при райдержадміністрації Віктор Фоміненко та начальник навчального відділу Житомирського військового інституту ім. С.П.Корольова капітан Тетяна Атаманчук.

Цьогоріч, як наголосив у своєму виступі Микола Козарчук, на змагання прибуло 18 команд-роїв. Для порівняння, у перших змаганнях їх було у кілька разів менше.

- Коли я навчався у школі, багато подій з історії України не лише подавалися у викривленому вигляді, а й взагалі замовчувалися. Так, нам розказували, що 1654 році Українська козацька держава об’єдналася з Московським царством. Якщо це б відповідало дійсності, Москва давно би оприлюднила такий документ. Насправді, тоді мова йшла лише про протекторат – військову допомогу у випадку агресії третьої країни. Тепер учні шкіл знають, що і Коліївщина зазнала поразки внаслідок підступної зради Москви. І що саме московська держава, набиваючись нам у «брати», ударом «у спину» ліквідувала Запорізьку Січ, Українську Народну Республіку. А за підсумками Другої світової війни, у яку СРСР нібито вступив, щоб об’єднати в одній республіці всі українські землі, Москва не лише відмовилася на користь Польщі від етнічних українських земель – Лемківщини, Надсяння, Підляшшя та Холмщини (Закерзоння), а й використанням радянських військ здійснила на них етнічну чистку біля мільйона (за польськими офіційними джерелами – 482 тисяч) українців. Але, мало знати історію. Треба бажати, вміти і могти боронити свій народ, свою країну та правду. Хоч би тому, щоб не допустити, через легковажність, помилок наших предків, а внаслідок цього мільйонних жертв українців від голодоморів, політичних репресій та заслань. Тому, як би не завершилися змагання, не засмучуйтеся – ви зробите крок, і не один, для того, щоб стати сильнішими, спритнішими, мужнішими, мудрішими, вправнішими та здоровішими. Ось у цьому і є неоціненне значення національно-патріотичної, військово-спортивної та культурно-інтелектуальної гри «Джура», - наголосив Василь Стах.

А інтриги змаганням додав Василь Козел, заявивши, що перехідний Кубок народного депутата України, якщо його втретє поспіль виграють «Нащадки козаків» Озерненської гімназії, назавжди залишиться у них. За таких обставин, за результатами наступних ігор переможцям будуть вручати уже новий перехідний кубковий трофей від Віктора Развадовського.

Ви тут: Головна У Житомирському районі вп’яте стартувала військово-патріотична гра «Джура»