Новини

13 грудня відбулися урочисті заходи у сесійній залі районної ради, де відбулась зустріч представників влади з учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

 ЧАЕС


Перед присутніми виступили голова районної державної адмністрації Микитюк С.М., від імені голови районної ради керучий справами Подорожна Т.Л.

Шановні учасники ліквідації наслідків аварії
на Чорнобильській атомній електростанції,
шановна громадо!

У пам'яті поколінь назавжди залишаться події тридцятирічної давності – події найбільшої катастрофи людства та однієї із найбільших чорних дат історії України – Чорнобильської трагедії.
30 років тому сталася аварія на Чорнобильській атомній електростанції – аварія, яка принесла горе цілому народу. Дні складаються в роки, роки в десятиріччя. У життя приходять нові покоління, для яких слово «Чорнобиль» все більше означає лише географічну назву. Але трагедія на атомній станції постійно нагадує про себе.
Якщо матеріальні збитки можна уявити у вигляді конкретних фінансових показників, то ніякими грошима не виміряти людське горе, пов´язане зі смертю чи втратою здоров´я ліквідаторів аварії, тих, хто був евакуйований із зони відселення, а особливо з хворобами дітей, зі страхом мільйонів людей перед згубними наслідками Чорнобиля.
Житомирщина належить до найбільш постраждалих від наслідків аваріїї на Чорнобильській АЕС. 1986 року до зони відчуження та безумовного відселення потрапили понад 75 населенних пунктів області. Чверть століття потому на її території все ще залишається вагомий фактор ризику – понад 300 квадратних кілометрів, офіційно визнаних радіоактивно забруднених земель в Овруцькому та Народицькому районах. Внаслідок відселення з цієї зони в Житомирській області зникло більше 20 сіл.
Щорічно 14 грудня на знак того, що у цей день 1986 року було завершено будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком ЧАЕС, відзначається як свято. Але цей день є і Днем скорботи – днем пам'яті людей, що загинули, вгамовуючи Чорнобильське лихо.
Пам´ятаючи темні сторінки тієї історії, ми ніколи не повинні забувати героїзму пожежників, персоналу електростанції, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, представників усіх верств населення, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Величний подвиг здійснили всі, хто брав участь у ліквідації наслідків цієї аварії.
Чорнобиль для нас ніколи не стане минулим.
Зичимо героям-ліквідаторам та усім, хто пам'ятає світ до Чорнобиля і тим, хто народився вже після катастрофи, – миру, міцності духу та здоров'я, впевненості у завтрашньому дні!


Слава Україні!
Героям слава!

За мужність, самовідданість та відвагу, проявлені під час ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС ліквідаторів нагороджено грамотами районної ради, райдержадміністрації, районної громадської організації «Союз Ліквідатори Чорнобиля».

 

Ви тут: Головна 13 грудня відбулися урочисті заходи у сесійній залі районної ради, де відбулась зустріч представників влади з учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС